Martin Károly Kremnica

Zomrel významný kremnický rytec Ján Allerám (†76)

Po ťažkej chorobe náhle zomrel významný slovenský rytec Ján Allerám. Jeho rukami prešli razidlá všetkých československých a slovenských obehových a pamätných mincí. Pochádzal z významnej kremnickej umeleckej rodiny. Vychoval nové generácie slovenských rytcov a medailérov.

Ilustračný obrázok k článku Zomrel významný kremnický rytec Ján Allerám (†76)
Foto: Ivan Pepich / Zdroj: Dnes24.sk

Rodina, priatelia, známi, ako aj umelecká verejnosť sa s Jánom Alerámom rozlúčili v stredu 27. februára, v kremnickom cintoríne.

V roku 2011 mal Ján Allerám samostatnú výstavu v NBS Múzeum mincí a medailí. Viac tu: JÁN ALLERÁM a jeho rod

Ján Allerám sa narodil v Kremnici 2. júna 1936. Spočiatku sa venoval umeleckej fotografii, ktorú študoval na Umeleckopriemy­selnej škole v Bratislave. V rokoch 1953 – 1955 pokračoval v štúdiu na Priemyselnej škole pre pracujúcich vo Zvolene. Potom nastúpil vďaka riaditeľovi Jánovi Horákovi do kremnickej mincovne.

Ján Allerám sa postupne učil všetky rytecké techniky, až napokon začal od roku 1972 samostatne pripravovať razidlá. Od uvedeného roku prešli jeho rukami razidlá na takmer všetky československé a slovenské obehové mince, ako aj na pamätné mince a množstvo zahraničných mincí a medailí.

Špičkový odborník

Razidlá upravoval do definitívnej podoby v špičkovej kvalite, a to až do svojho odchodu na dôchodok v roku 1996. Svoje poznatky odovzdal aj nastupujúcej generácii rytcov, ako aj študentom kremnickej Strednej umeleckopriemy­selnej školy, kde vyučoval rytectvo medzi rokmi 1967 – 1973.

Ani po odchode na dôchodok sa Ján Allerám neprestal venovať svojej profesii. Donedávna pre záujemcov rôznorodé rytecké artefakty.

Z rodiny rytcov

Ján Allerám patril do rodiny s bohatými umeleckými tradíciami. Už jeho najstraší známy predok Mathias Alleram bol rytcom. Narodil sa vo Viedni v roku 1774. Absolvoval viedenskú ryteckú akadémiu a v roku 1800 prišiel do Kremnice.

Medzi rokmi 1804 – 1816 zastupoval vo funkcii hlavného rytca Jozefa Vinazera, ktorý chorľavel a v roku 1814 zomrel. V roku 1816 bol Mathias Alleram definitívne menovaný za hlavného rytca kremnickej mincovne. Na poste hlavného rytca pôsobil do roku 1839, kedy bol aj so svojím platom penzionovaný. 1 Rytec Mathias Alleram zomrel v Kremnici 9. júla 1853 vo veku 79 rokov.

Mathias Alleram bol ženatý s Konštanciou Achatzovou, s ktorou mali niekoľko detí. Medzi nimi boli Ľudovít František, ktorý sa narodil 22. decembra 1813 v Kremnici. Pokrstil ho kremnický hlavný farár a jeho krstnými rodičmi boli Eleonóra Vinaczerová a Henrich Karl 4, ktorý bol kolegom Mathiasa Allerama, bol teda takisto rytcom a medailérom.

Ľudovít František pôsobil ako minciar kremnickej mincovne. Za manželku mal Karolínu Szalaminovú. Priamym predkom Janka Alleráma bol syn August Ľudovít, ktorý sa narodil 6. augusta 1851. Keďže rodičia boli v tejto dobe na ceste, August Ľudovít sa nenarodil v Kremnici, ale v obci Hájniky (dnes súčasť Sliaču), kde bol aj miestnym farárom pokrstený.

Príslušníci rodiny Allerámovcov boli tradične spätý s kovospracujúcimi remeslami a umením.

Text: Daniel Haas Kianička Foto: NBS MMM Kremnica

Zomrel významný kremnický rytec a medailér Ján Allerám (†76)
1
Galéria
Zomrel významný kremnický rytec a medailér Ján Allerám (†76)
2
Galéria
Foto: Ivan Pepich / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM