Barbara Dallosová Správy

Žrebovanie o byty na Severe: Napätie, výkriky šťastia, ale aj poriadne prekvapenie!

Nájomné byty v novej mestskej časti Sever už poznajú svojich obyvateľov. Žrebovanie sa nezaobišlo bez prekvapení. O byty malo zabojovať viac než 70 ľudí, všetko bolo ale nakoniec inak.

Ilustračný obrázok k článku Žrebovanie o byty na Severe: Napätie, výkriky šťastia, ale aj poriadne prekvapenie!
Foto: Barbara Dallosová

O nové bytovky na severnom konci mesta bol od začiatku veľký záujem. Mesto posudzovalo stovky žiadostí. Podmienkam nakoniec vyhovelo 73 žiadateľov. Tento počet sa ešte skresal. Keďže dvaja žiadatelia mali záujem o jednoizbové byty, aké v nových domoch nie sú, v hre zostalo 71 ľudí.

Prekvapivé číslo

Na žrebovaní dnes teda malo sedieť 71 žiadateľov. Jednou z podmienok ale bolo aj zaplatenie zábezpeky. Tú uhradila len päťdesiatka z nich. Šanca získať jeden zo 48 bytov bola teda takmer stopercentná. Nikto však nechcel byť jedným z dvoch žiadateľov, ktorým sa vytúženého bývania nedostane.

Z pokojnej sály kotol napätia

Prvá si mohla vydýchnuť mladá novonájomníčka, ktorú vyžreboval primátor mesta Peter Antal. Tá si mohla vybrať ktorýkoľvek z bytov. Následne vyžrebovala ďalšieho žiadateľa, ktorý si vyberal zo zostávajúcich bytov a takto to prebiehalo až kým nepoznali svojich obyvateľov všetky byty.

Spočiatku prebiehalo žrebovanie pokojne. Keď už však viac než polovica bytov bola zabraná, miestnosťou sa začalo rozlievať poriadne napätie. Pre tých, ktorých meno ešte z osudia nevytiahli, stúpala šanca, že budú patriť medzi dvoch nevyžrebovaných žiadateľov. Tiež už nemali taký výber. Zatiaľ čo prví vyžrebovaní okamžite povedali číslo svojho vytipovaného bytu, tí z druhej polovice už vyberali váhavo. Mnohým sa totiž stalo, že ich vytúžený byt si už vybral niekto iný.

Nikola (23) patrila medzi šťastlivcov. Jej meno odznelo medzi prvými. ,,Mám presne ten byt ktorý som chcela. Budeme tam bývať s priateľom, výrazne nám to ušetrí z mesačných nákladov,„ neskrývala radosť mladá Žiarčanka. Katarína (27) naopak patrila medzi tých, ktorí sa v sále poriadne zapotili. ,,Bola som medzi poslednými, už som prestávala dúfať,“ povedala s úľavou.

Odmietnutý byt zamiešal karty

Niektorí vyžrebovaní jednoducho vyberali z toho, čo bolo. Iní ale nechceli robiť kompromisy. Priebeh žrebovanie zvrátila žiadateľka, ktorá sa po vyžrebovaní svojho mena nájomného bytu vzdala. Mala totiž záujem o trojizbový byt, aký už medzi možnosťami nebol. Svojím rozhodnutím prepustila jeden byt ďalšiemu žiadateľovi. Z päťdesiatich žiadateľov teda bez bytu odišiel len jeden jediný jediný.

Čítajte tiež: Mesto nezískalo peniaze na byty v časti Sever: Ako sa to dotkne nájomcov?

Žrebovačka o byty na Severe plná prekvapivých momentov
9
Galéria
Foto: Barbara Dallosová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM