Katarína Reiterová Rôzne

Zvrat v boji o kremnické zlato: Ortac sa ľuďom ospravedlnil!

Britská spoločnosť Ortac Resources, ktorá má záujem o využitie prírodných zdrojov, vrátane ťažby, v okolí Kremnice sa dnes na tlačovke ospravedlnila verejnosti za doterajšiu zlú komunikáciu. OZ Kremnica nad Zlato komunikovať nechce.

Proces zdieľania informácií s verejnosťou začína dnes britská firma Ortac Resources, ktorá má záujem o využitie prírodných zdrojov, vrátane ťažby, v okolí Kremnice.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Kremnici riaditeľ Ortac Resources pre Slovensko Viktor Pomichal informoval, že ako spoločnosť sa pozreli na spôsob, akým oni aj ich predchodcovia pristupovali k ľuďom v miestnej komunite. **„Od úplného začiatku sme komunitám v okolí Kremnice dlžní ospravedlnenie. A týmto sa v mene spoločnosti Ortac ospravedlňujem,“ **////dodal Pomichal.

[size=15][color=#cc0000]­Pozrite si kompletný rozhovor vo videu![/color][/si­ze]

Vysvetlil, že majú prístup k nesmiernemu množstvu informácií o relevantných ložiskách pod existujúcim lomom Šturec. „Máme informácie o vzácnych kovoch a nenašli sme spôsob, ako sa s nimi podeliť. Máme informácie o geotermálnej energii a nehľadali sme spôsob, ako ich podať ďalej. Máme fakty o turizme a biodiverzite,“ pokračoval Pomichal.

Uviedol, že každý človek má právo vedieť a zasiahnuť do toho, čo sa plánuje robiť v jeho susedstve, čo bude mať dopad na jeho život, či už pozitívny alebo negatívny. Dnes už podľa slov Pomichala jasne vidia, že od začiatku mali poskytovať tieto informácie všetkým dotknutým, a teda rodinám, podnikom, školám i úradom.

Takto Kremničania vnímajú ťažbu. Video [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.117292_V-Kremnici-chcu-zacat-s-testovacou-tazbou-zlata]TU[/link]!

[blockquote]Možnosť realizácie nových investícií tak pripadá do úvahy jedine v spolupráci s miestnou komunitou tak, aby tieto investície napĺňali princíp win-win, teda výhry pre všetky strany, a aby viedli k udržateľnému rozvoju. Úspešná investícia spoločnosti by mohla predstavovať sumu vyše 750 miliónov eur v priebehu 10 – 15 rokov.[/bloc­kquote]

Na názor sme sa opýtali aj Ľuboša Kürthyho z OZ Kremnica nad Zlato: „My nemáme dôvod s nimi komunikovať,“//// povedal na margo snahy Ortacu informovať verejnosť Kürthy a dodal: „Ja si myslím, že sú vo veľkej časovej tiesni. Pokiaľ do konca roka nezačnú ťažiť, v Kremnici skončili. Takže sú v úzkych, preto sa tvária priateľsky. Doteraz na nás išli silovými technikami, ktoré však boli neúčinné.“////

Žiar24/TASR

[color=#cc0000] [size=14]Súvisiace články[/size] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.117292_V-Kremnici-chcu-zacat-s-testovacou-tazbou-zlata]V Kremnici chcú začať s testovacou ťažbou zlata[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.117426_V-Kremnici-bude-referendum-o-tazbe-zlata]V Kremnici bude referendum o ťažbe zlata[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.89145_Sta­le-sa-hra-o-kremnicke-zlato.141]Stále sa hrá o kremnické zlato[/link]

Zvrat v boji o kremnické zlato: Ortac sa ľuďom ospravedlnil!
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM