Barbara Dallosová Rôzne Správy

10 dychberúcich záberov: Zimná Štiavnica očami fotografa

Ako hovorí fotograf Ján Petrík, Banskú Štiavnicu fotí každý, kto ju navštívi. Vytvoriť neokukaný záber preto nie je jednoduché.

Ilustračný obrázok k článku 10 dychberúcich záberov: Zimná Štiavnica očami fotografa
10
Galéria
Foto: Ján Petrík / Zdroj: petrikphotography

Fotografia je pre neho koníčkom a to, že žije práve v Banskej Štiavnici, veľkou výhodou. Ako hovorí Ján Petrík, toto mesto je jednoducho fotogenické. A v zime je pridanou hodnotou špeciálne čaro…

Mesto medzi kopcami

,,Keďže mesto je vsadené medzi kopce, existuje mnoho zaujímavých a pútavých výhľadov na dominanty a po kopcoch roztratené banícke domčeky. Nezáleží na ročnom období, v ktorom fotografujete, ale na podmienkach, ktoré vládnu v danom okamihu. Zima je v Štiavnici krásna keď všetko zahalí sneh, farby domov s belosťou snehu krásne kontrastujú a dostanú akoby nový rozmer a živosť," hovorí Petrík.

Na otázku, ktoré miesto v Banskej Štiavnici a okolí je v zime najkrajšie, odpovedá fotograf váhavo. Vybrať jedno totiž nie je jednoduché.

,,Zima neraz prinesie namiesto snehu čarovné inverzie, chladné v nižšie položených častiach mesta no fotogenické z kopcov. Vtedy sa z mora hmly vynorí kalvária, veže Nového či Starého zámku, v diaľke sa majestátne ako ostrov z hmly vypína Sitno a ostatné kopce. Keď sú teploty dostatočne nízke, hmla namrzne na stromoch, plotoch, tráve… všetko je zahalené srieňom. A najlepšie miesta na fotenie? To už záleží na každom človeku, stačí si dať zdravotnú prechádzku po Resle nad mestom, popod Paradajz, vystúpiť do kopcov, nebáť sa neznámeho a túlať sa neznámymi uličkami, ktorých sieťou je mesto pretkané. Nebudem menovať presné lokality, stačí sa zorientovať v teréne, uvedomiť si postavenie slnka voči krajine a hľadať vyvýšené miesta," vysvetľuje.

Vločky vs. machule

Zimné panorámy sú pôsobivé, počasie ale môže prácu fotografa aj skomplikovať. Padajúce snehové vločky sa ľahko premenia na machule.

,,Husté sneženie má svoje čaro ale aj jednu zásadnú vlastnosť, značne uberá z viditeľnosti. Taktiež je potrebné chrániť optiku pred padajúcimi vločkami, tie sa rozpustia a výsledkom budú fotografie so silne rozmazanými časťami. Takže ide určite o náročnejšie podmienky, dá sa však na ne pripraviť," vysvetľuje fotograf.

Na netuctové zábery si treba privstať

Cez Banskú Štiavnicu sa premelú tisíce návštevníkov a asi len málokto si domov neprinesie aj pár fotiek. Kto ale chce neokukaný záber, musí premýšľať. A prechádzať sa.

,,Štiavnicu fotia všetci jej návštevníci, je fotogenická. Oplatí sa ju navštíviť či už sa fotografovaniu venujete alebo nie. Keď však fotografujete a chcete mať netuctové zábery Štiavnice, oplatí sa privstať si, zatúlať sa a vyčkať na zaujímavé podmienky, ktoré do vnesú do fotiek kus výnimočnosti. A to nie len v zime…," dodáva Petrík na záver.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM