Martin Károly Rôzne

3 základné školy, 1 právny subjekt

Kremnica 4. novembra - 1. novembra sa v Kremnici zlúčili tri základné školy. Pod riaditeľstvo Špeciálnej základnej školy internátnej v Kremnici už patrí aj ZŠ pri zdravotníckom zariadení na Kremnických Baniach a ZŠ pri zdravotníckom zariadení v Kremn

Rozhodol o tom Krajský školský úrad v Banskej Bystrici, pod ktorý tieto školy spadajú. Budú niesť spoločný názov a to Spojená škola internátna so sídlom v Kremnici.

Napriek uzavretej záležitosti, nie všetci riaditelia dotknutých škôl s týmto počinom súhlasia. Dôvody prečo a načo zlučovať tieto tri subjekty do jedného, objasnila vedúca oddelenia odborných a metodických činností, Mária Kolárska: „Všetky základné školy pri zdravotníckych zariadeniach sú viazané na to, ako im zdravotné poisťovne posielajú žiakov. Stáva sa, že je obdobie, kedy tieto školy žiakov nemajú a potom je problém, ako riešiť činnosť učiteľov. Spojením vytvoríme možnosť, že pokiaľ by v danom zariadení žiaci neboli, v rámci spojenej školy ten učiteľ bude využitý inde.

S tým však celkom nesúhlasí riaditeľ ZŠ na Kremnických Baniach, Tibor Ferenčík: „My máme na Kremnických Baniach 3-týždňové pobyty pre deti, ale po celý rok. Čiže keď je pár dní voľno, zamestnankyne si v tom čase čerpajú dovolenky a nadčasy. Navyše, my tu máme učiteľky somatologičky, preto si neviem predstaviť, ako budú učiť deti s odlišnými poruchami.

Dôvodom, prečo k zlučovaniu došlo je aj snaha zabezpečiť jednoduchšie ekonomické, prevádzkové činnosti a organizáciu vyučovacieho procesu. Dôjde k zrušeniu dvoch postov riaditeľov škôl, pracovníkov na ekonomické účely, pričom ostane na tieto zámery už len jeden. Ostatní zamestnanci prechádzajú so svojimi úväzkami pod nový právny subjekt so všetkými právami a povinnosťami. „Všetky rady zainteresovaných škôl mali možnosť vyjadriť sa. Chápem, že sa obávajú, ale vo všetkých prípadoch zlučovania škôl, si neskôr uvedomili, že to nebol zlý krok. Naším cieľom nie je ich rušiť, ostávajú organizačnými zložkami ako spojené školy. Spájajú sa pod spoločné riaditeľstvo, aby sa dali zjednodušiť niektoré činnosti,“ dodáva Kolárska. Ako príklad uvádza situáciu na Kremnických Baniach, kde škola nebola obsadzovaná žiakmi celoročne.

Riaditeľ Špeciálnej základnej školy internátnej Peter Klimek, ktorý bude všetky tri subjekty riadiť sa k danej veci vyjadriť odmietol. Rovnako uzavretá vec je to aj pre riaditeľku ZŠ pri zdravotníckom zariadení v Kremnici Annu Kuzminovú, ktorá odchádza do dôchodku.

Jednoznačne proti je však Tibor Ferenčík, riaditeľ ZŠ na Kremnických Baniach, ktorý sa snažil o zamietnutie tohto návrhu: „Pred uzavretím celej záležitosti som sa snažil, kontaktoval som ľudí, ale to už bol proces rozbehnutý. Dal som si vyžiadať stanovisko z druhej školy, našej školy, mojej riaditeľky, lekárky, všetky tieto veci boli zamietnuté. Rovnako si myslím, že z finančného hľadiska o veľké úspory nepôjde.

Organizačné zložky škôl sa presúvať nebudú a ostanú na svojich pôvodných miestach. Napriek čiastočnej nespokojnosti sa len časom uvidí, či aj v tomto prípade išlo o pozitívny krok v organizačnom usporiadaní.

SiMa

skoly
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM