Barbara Dallosová Rôzne

5 miest v Žiari a okolí, kde vám dajú aj povestnú pečiatku: Hlasujte o to najkrajšie!

Miesto, kde si povedia svoje áno, si snúbenci starostlivo vyberajú. Žiar a okolie ponúka mnoho možností. Vybrali sme pre vás 5 z nich.

Ilustračný obrázok k článku 5 miest v Žiari a okolí, kde vám dajú aj povestnú pečiatku: Hlasujte o to najkrajšie!
Zdroj: TASR

Nájsť si dokonalé miesto, kde si budúci mladomanželia povedia svoje áno, môže byť niekedy naozaj náročné. Každá nevesta chce, aby bola jej svadba jedinečná a dokonalá. Vybrali sme pre vás 5 obľúbených miest v našom okolí, kde sa snúbenci stávajú manželmi.

Park Štefana Moysesa

Hoci brať sa v exteriéri prináša isté riziká, napríklad v podobe vrtochov počasia, svadba pod holým nebom je snom nejednej nevesty. V Žiari nad Hronom je vychyteným miestom na sobáše vonku Park Štefana Moysesa. Letné obrady v krásnom prostredí historického parku pod košatými storočnými lipami majú svoje nenapodobiteľné čaro. Týchto sobášov je samozrejme omnoho menej, než tých v obradnej sieni. Treba na ne nielen letný dátum, ale aj odvahu.

Ako uviedla Silvia Hlôšková zo Zboru pre občianske záležitosti (ZPOZ), za minulý rok sa v parku bral len jeden pár, obvykle to bývajú dva až tri páry ročne. ,,Je dôležité to nahlásiť aj niekoľko mesiacov vopred, je to totiž náročná príprava a treba myslieť aj na zosúladenie s inými podujatiami, ktoré sa tam práve môžu konať, alebo na ktorých sú pracovníci MsKC potrební," vysvetlila Hlôšková.

Obradná sieň v Žiari nad Hronom

Jednou z častých volieb žiarskych snúbencov, ktorí sa rozhodnú pre občiansky sobáš, býva obradná sieň v Mestskom kultúrnom centre (MsKC). V okrúhlej miestnosti lemovanej miestami na sedenie sa stalo manželmi mnoho párov zo Žiaru i okolia. Za minulý rok (2015) sa tu uskutočnilo celkom 41 obradov.

Zvláštnosťou obradnej siene je obrovská svadobná parta, ktorá počas obradu visí nad hlavami snúbencov a oddávajúceho. Textilno-drôtený poloblúk zdobený kvetmi i stuhami je dielom drotárky Blaženy Krivákovej.

Kostol povýšenia Svätého kríža

Ak sa rozhodnete pre cirkevný sobáš, jednou z možností je Kostol povýšenia Svätého kríža, medzi Žiarčanmi nazývaný jednoducho starý kostol. Klasicistický dvojvežový kostol sa nachádza v starej časti mesta, pri Svätokrížskom námestí. Sakrálna stavba púta pozornosť už zvonka, fasáda má predstavaný portikus, nad ktorým je trojuholníkový tympanón.

Schody, ktoré vedú k vchodu, sú zase obľúbeným miestom pre fototermíny tesne po obrade. Na pozadí priečelia kostola tak majú mnohí Žiarčania svoju celkom prvú manželskú fotku.

Kostolík na Kremnických Baniach

Kto sa vezme v kostolíku v obci Kremnické Bane, môže povedať, že uzavrel manželstvo v strede Európy. To však nie je jediný dôvod, prečo snúbenci volia práve toto miesto. Panoráma Kostola sv. Jána Krstiteľa so zvlnenými kopcami Kremnických vrchov naokolo je jednoducho rozprávková. A to v hociktorý svadobný termín. V každom ročnom období totiž toto miesto nadobúda nové čaro.

Kremnický hrad

Slovné spojenie, pri ktorom zaplesá srdce každej nevesty – svadba na hrade. Na nádvorí Mestského hradu v Kremnici sa konajú občianske sobáše, ktoré zastrešuje kremnická radnica.Tá totiž okrem priestorov na Mestskom úrade robí aj obrady na niekoľkých miestach mimo neho.

Nádvorie hradu je sobášnym miestom hneď s dvomi pridanými hodnotami. Spája v sebe romantiku historického opevnenia, ktoré striehne nad mestom už dlhé roky, a atmosféru svadby vonku. Ako každý sobáš v exteriéri, aj ten na hrade nesie riziko, že plány zmarí počasie. Hrad teda patrí medzi vychytené miesta, nie však najfrekventova­nejšie. Podľa informácií z kremnickej matriky tu za uplynulý rok uzavreli manželstvo celkom dva páry.

Titul. foto: ilustračné

Najkrajšie svadobné miesta v Žiari a okolí
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM