Rôzne Správy

60 000 návštevníkov ročne: Vychytené miesto nášho regiónu opäť láme rekordy

Pred pár rokmi zdevastovaná pamiatka, dnes magnet na turistov, ktorý každý rok nastavuje latku návštevnosti vyššie.

Ilustračný obrázok k článku 60 000 návštevníkov ročne: Vychytené miesto nášho regiónu opäť láme rekordy
Zdroj: TASR

Banskoštiavnická kalvária prilákala tento rok opäť rekordný počet návštevníkov. Podľa Martina Macharíka z občianskeho združenia Kalvársky fond ich bolo počas roka takmer 60 000, čo je o 15 percent viac ako vlani. ,,Návštevníkov bolo niekedy aj 200 denne," podotkol Macharík.

Od augusta bolo pod kalváriou otvorené nové návštevnícke centrum, v ktorom nájdu turisti parkovacie miesta, expozíciu, obchodík so suvenírmi, toalety a reštauráciu. Podľa Macharíka naň majú od ľudí veľmi dobré ohlasy. ,,Návštevníci to hodnotili ako zvýšenie úrovne celého územia a prezentácie kalvárie," dodal v tejto súvislosti.

Banskoštiavnickú kalváriu dokončili a vysvätili v roku 1751. Barokový sakrálny komplex pozostáva zo 17 zastavení (kaplniek), troch kostolov (Dolný kostol, Sväté schody a Horný kostol), zastavenia Žalár (Ecce homo) a Svätý hrob, ktorý je ako jediný postavený na opačnej strane kopca. V roku 2008 sa na obnovu zdevastovanej pamiatky podujalo občianske združenie Kalvársky fond, práce na jej záchrane pokračujú dodnes.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM