Martin Károly Rôzne

60 rokov od odvlečenia saleziánov

Žiar nad Hronom 14. apríla - Napriek nepriaznivému počasiu sa vo vstupnej hale kaštieľa, v ktorom sídli Súkromná obchodná akadémia, zišlo niekoľko desiatok ľudí, aby si pripomenuli spomienku na saleziánov, ktorí boli v noci z 13. na 14. apríla 1950

Po umiestnení kvetov pred pamätnú tabuľu na priečelí budovy kaštieľa sa spomienkové zhromaždenie presunulo do auly Súkromnej obchodnej akadémie.

Celá akcia mala podľa relácie Českej televízie podliehať najvyššiemu utajeniu ŠtB. To sa však nepodarilo. Do kláštorov sa síce dostávali informácie, ale nie presné. Samotnej akcie sa podľa Českej televízie malo zúčastniť 270 príslušníkov štátnej bezpečnosti, 946 príslušníkov verejnej bezpečnosti, ďalej boli nasadených 71 autobusov a 129 osobných vozidiel. Akcia prebiehala po celom vtedajšom Českolovensku pod názvom Akcia K – Akcia Kláštory.

V noci z 13. na 14. apríla 1950 sa do kláštorov dostavili zástupcovia ŠtB a zmocnenec štátneho úradu pre veci cirkevné. Predsedovia kláštorov boli odvlečení na vopred určené miesta, a vchody do kláštorov obsadzovali príslušníci ŠtB, aby nikto nemohol dnu, ani von. Ďalej zvolali všetkých obyvateľov kláštorov do jednej miestnosti, kde im oznámili, že dochádza ku zmenám. Následne podľa abecedných zoznamov overili prítomnosť, a oznámili im, do ktorých koncentračných táborov budú odvlečení.

Približne do roka bola väčšina takto odvlečených a obvinených rehoľníkov aj odsúdených vo vykonštruovaných procesoch, stali sa z nich politický väzni, nastupovali do väzení alebo na práce do uránových baní.

„Myšlienka uctenia si pamiatky saleziánov vznikla pred 10 rokmi od pani Zaťkovej, keďže sme odhaľovali pamätnú tabuľu 6. mája 2001,“ povedala okresná predsedkyňa Zväzu protikomunistického odboja p. Zimanová.

„Mládež momentálne nemá žiadne knihy, ak áno – tak len veľmi málo o dianí v 50. rokoch, ako to všetko bolo v tom období,“ dodala pre žiar24 p. Zimanová

/JaT/

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM