Martin Károly Od Vás

Absolvovali aj hypoterapiu

Nadácia pre deti Slovenska v rámci 10. ročníka grantového programu Hodina deťom venovala nášmu občianskemu združeniu „Kremko občianske združenie detí a mládeže so sluchovým postihnutím“, finančné prostriedky.

Vďaka nim mohli štyri deti zo Špeciálnej základnej školy pre žiakov so sluchovým postihnutím internátnej v Kremnici z variantu C (žiaci s viacnásobným postihnutím) v rámci relaxačno-pohybového krúžku navštíviť 10 krát v školskom roku 2009/2010 stajne pri Psychiatrickej nemocnici Profesora Matulaja v Kremnici a 10 krát SPA Turčianske Teplice.

V Kremnici absolvovali hipoterapiu v centre Koníček bez bariér, ktorý vedie hipoterapeutka Veronika Sklenková. Deti sa s koníkmi najskôr zoznámili, mohli ich pohladkať, nakŕmiť kúskami suchého chleba. Držali sa veľmi dobre. Z prítomnosti koníkov boli nadšené a naopak koníky mali na ne veľmi dobrý vplyv, napríklad na správanie, správne držanie tela, celkové fyzické a psychické uvoľnenie. Spolu s nami prišli aj mamičky, ktoré asistovali pri vykladaní detí na koňa pomocou špeciálnej rampy. Aj vďaka nim boli deti pokojné a naplno mohli vnímať terapeutické účinky polohovania a jazdenia na fešákovi Tarovi a kobylke Fany.

Do Turčianskych Teplíc nás vozilo školské auto. Aj vďaka manažmentu kúpeľov sme mohli navštevovať Ľudový kúpeľ po celý školský rok 2009/2010 spolu s rodičmi detí. Okrem pôsobenia liečivej vody, perličkového kúpeľa a trysiek tu deti hravou formou cvičili s rôznymi hračkami a nadľahčovacími pomôckami. Všetky deti, aj tie inak obdarované majú radosť z vody, vedia šantiť, pri čom voda má pre ich zdravie blahodarné účinky.

Projekt sa ukázal ako veľmi prospešný pre zdravie a pohodu detí. Všetci zúčastnení by v ňom za priaznivých podmienok radi pokračovali aj v budúcom školskom roku.

Mgr. Zuzana Durbáková

Hypoterapia
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM