Martin Károly Rôzne

Africkým tancom k fyzickej a psychickej rovnováhe

Najlepší spôsob ako sa zbaviť nadbytočných kíl? Robte to, čo vás skutočne baví! Je veľmi pravdepodobné, že aj rytmy a pohyby afrického tanca vás okamžite uchvátia.

V Žiari nad Hronom prebiehajú od decembra kurzy afrického tanca. Formou víkendových workshopov sa záujemcovia raz za mesiac v Centre voľného času naučia jeden nový tanec. Kurzy je preto možné navštevovať aj nepravidelne. V poradí 2. workshop bude v sobotu 29. januára 2011. Ženy či muži, starší, či mladší. „Kurzy afrického tanca sú inšpirované africkou kultúrou, kde tancujú ľudia od detstva až do vysokého veku. Prečo by to tak nemohlo byť aj u nás?“ pýta sa Lenka Kuzmová, lektorka afrického tanca, ktorá sa mu venuje už od roku 2002. Nezáleží teda na pohlaví ani na veku. „Africký tanec je dynamický a energický, vyžaduje určité kondičné schopnosti, ale práve pri ňom ich človek aj nadobúda. Zvládnu to aj starší ľudia, pokiaľ sú zvyknutí na pohyb,“ dodáva Kuzmová.

Workshopy sú sprevádzané hrou na perkusiách. Africké rytmy budú hudobníci hrať na tradičných afrických nástrojoch, ide totiž o neoddeliteľnú súčasť týchto tancov. Okrem fyzickej aktivity sa pri afrických tancoch odzrkadľuje aj prirodzený pozitívny vplyv na psychiku. „Nie je to zámer, deje sa to samo a to je na tom to úžasné. Čo sa týka chudnutia, pri tanci sa pohybujete celým telom. Okrem odbúravania tukov sa svalstvo aj spevňuje. Obzvlášť keď zistíte, že vás to baví a prestanete rozmýšľať nad tým, čo od toho očakávate. Necháte sa unášať rytmom a po čase zistíte, že vaše telo spevnelo a cítite sa oveľa lepšie,“ upresňuje mladá lektorka, ktorá miluje tanec práve pre jeho prepojenie tela s dušou.

V Afrike ľudia tanec milujú, lebo plní mnoho dôležitých funkcií. Odzrkadľujú sa v ňom každodenné zážitky, ale aj sviatočné a mystické udalosti. Tancuje sa za doprovodu živej hudby, bubeníkov, ktorí spolu s tanečníkmi vytvárajú veľmi dynamický celok, plný rytmu a energie. Táto kultúra je veľmi bohatá a poskytuje nám nevyčerpateľnú studnicu inšpirácie nielen v oblasti umenia, ale aj života.“ Kurzy afrického tanca na Slovensku stále nie sú veľmi rozšírené, avšak sú stále viac a viac požadované.

Ak po vianočných sviatkoch pocítite, že by ste po období hodovania potrebovali so svojím telom niečo spraviť, možno práve rytmy afrického tanca budú tou správnou voľbou. Všetky potrebné informácie ohľadne workshopov nájdete včas na letákoch a portáli Žiar24.

SiMa

Africky tanec II
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM