Martin Károly Rôzne

Aj kremnické centrum voľného času protestuje proti zmene ich financovania

Kremnica 20. mája - Mesto Kremnica chce pôvodný model financovania centier voľného času. Reaguje tak na dnešné prijatie novely nariadenia vlády o rozdeľovaní výnosu dane z príjmov územnej samospráve.

Doteraz platilo financovanie na žiaka, teda peniaze sa delili podľa počtu žiakov. Od nového roka budú všetky obce a mestá dostávať peniaze na záujmové vzdelávanie v centrách voľného času a v školských strediskách záujmovej činnosti podľa počtu detí s trvalým pobytom na ich území. Zároveň sa znížili aj koeficient výpočtu peňazí pridelených na žiaka. Do roku 2008 bol koeficient 5,0. Do včerajška sa príjem na žiaka násobil koeficientom 3,6. Včerajšie rozhodnutie vlády koeficient znížilo na 1,1.

Problematiku riešilo aj mestské zastupiteľstvo

Na tento fakt upozornil zastupiteľov v stredu 19. mája Alfréd Haško, riaditeľ centra voľného iasu v Kremnici. Vláda ale rozhodnutie prijala v ten istý deň. Kremnickí poslanci už teda mohli poslať len protest, adresovaný na viaceré štátne inštitúcie, v ktorom okrem iného žiadajú vládu o prehodnotenie svojho rozhodnutia. Tak ako podľa Haška, mesta Bratislavy, či Kremnice, bude toto rozhodnutie likvidačné nielen pre centrá voľného času.

Aj Zuš-ky dostanú menej peňazí

Základným umeleckým školám síce nebol znížený koeficient, ale metóda nápočtu žiakov zmenená bola. Ak doteraz žiak chodil doteraz napríklad na výtvarný aj hudobný odbor, škola dostala peniaze akoby dva krát. Od 1. januára 2011 by podľa nariadenia vlády Zušk -ka dostala peniaze v tomto prípade už len jeden krát. Teda je úplne jedno, koľko bude žiak navštevovať odborov, škola dostane len jeden balík, no zaplatiť musí všetkých učiteľov. Príjmy kremnickej Zuš – ky takto klesnú približne o tretinu.

K protestu sa pridávajú aj ďalšie mestá

V niektorých centrách voľného času dnes na protest proti zmene ich financovania neprebiehajú záujmové krúžky. Ako pre TASR priblížila predsedníčka Asociácie centier voľného času (ACVČ) SR Marta Hanečáková, deti mohli prísť do zariadení, krúžky sa však nekonali. Centrá podľa jej slov už začínajú avizovať rodičom prípadné problémy v podobe ich zániku alebo vyšších platieb za krúžky pre ich deti. O ďalších krokoch sa chce asociácia dohodnúť na zasadnutí predsedníctva, zatiaľ uvažuje o spustení petície.

Prečo je to tak

„Ukazovalo sa, že najmä centrá voľného času získavajú prostriedky spôsobom, ktorý nie je kontrolovateľný, je to neriadená stretla v podstate, takže ZMOS nás požiadalo, aby sme pripravili nariadenie, ktoré by vnieslo do systému určité pravidlá a poriadok,“ priblížil šéf rezortu školstva Ján Mikolaj. Cieľom novely preto bolo zamedziť neúmernému zvyšovaniu objemu finančných prostriedkov na záujmové vzdelávanie v centrách voľného času a v školských strediskách záujmovej činnosti na úkor objemov finančných prostriedkov pre materské školy, základné umelecké školy, jazykové školy a ostatné školské zariadenia.

Bez pripomienkového konania

Mestu Bratislava sa zároveň nepáči, že nariadenie vlády bolo prijaté bez „riadneho“ pripomienkového konania. Mesto sa podľa námestníčky primátora obrátilo v utorok na Ministerstvo financií SR, ktoré má v kompetencii prípravu tohto nariadenia vlády, a požiadalo ho o zapracovanie pripomienok mesta. „Bohužiaľ, spôsob prijatia nariadenia vlády bez akéhokoľvek pripomienkového konania, bez predloženia na Legislatívnej rade vlády nám zabránilo sa vyjadriť k oficiálnemu textu,“ uviedla pre TASR namestníčka bratislavského primátora Anna Dyttertová.

/mak, TASR, SITA/

Aj kremnické centrum voľného času protestuje proti zmene ich financovania
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM