Martin Károly Rôzne

Aj tento rok lákali turistov v Kremnici najmä pamiatky a Kremnické gagy

Zdá sa, že tohtoročnú letnú turistickú sezónu v Kremnici negatívne neovplyvnila ani rekonštrukcia námestia. Už tradične boli najväčším lákadlom v meste najmä historické pamiatky, múzeá, banská štôlňa či jedno z najznámejších humoristicko-satirických

Sezóna bola dobrá, povedala by som veľmi slušná,“ zhodnotila Gréta Kapsdorferová z Informačného centra v Kremnici. Turistov podľa jej slov neodradilo ani rozkopané námestie, ktoré sa v súčasnosti rekonštruuje. „Všetky expozície boli otvorené a všetko fungovalo tak, ako keby bolo námestie v poriadku,“ podotkla s tým, že aj napriek prácam si jedny z dominánt námestia – morový stĺp a barokovú fontánu – mohli turisti prezrieť bez problémov.

Návštevníci podľa jej slov najviac vyhľadávajú kostol sv. Kataríny, múzeá, banskú štôlňu, ale aj kremnické termálne kúpalisko. So začiatkom školského roka a príchodom jesene je však podľa jej slov v meste cítiť aj klesajúci počet turistov. „Ale napríklad jún bol fantastický. Keďže bolo škaredé počasie, ľudia potrebovali náhradný program,“ skonštatovala.

Množstvo návštevníkov však do mesta prilákajú každoročne aj viaceré podujatia. Najväčším z nich sú nepochybne Kremnické gagy. „Podujatie priláka do Kremnice množstvo ľudí a dá sa povedať, že aj počtom dní je to jedno z najväčších podujatí, ktoré sa v meste počas letnej turistickej sezóny uskutočňujú,“ zhodnotila Hana Zlatošová, šéfka technického tímu Kremnických gagov. Obľúbené sú však aj Cechové hody či kremnický jarmok.

Letná sezóna v Kremnici je príležitosťou aj pre hotelierov. „[i]V letnej sezóne vždy bojujeme o hostí, Kremnica má pomerne málo čo ponúknuť,//“ podotkla riaditeľka hotela Golfer Ľubica Bieliková. Aj keď pripustila, že tento rok pribudlo hostí zo susednej Českej republiky. Vysvetľuje si to však marketingovými aktivitami hotela.

Turisti si podľa jej slov nájdu v meste program maximálne na dva – tri dni a potom odchádzajú. „Kremnica nie je dostatočným lákadlom pre hostí,“ dodala. Mladým tu chýba najmä nočný život, starší vyhľadávajú najmä pokoj. Každoročne sa podľa jej slov vracajú do hotela najmä návštevníci Kremnických gagov

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM