Krimi

Akčná kamera v Hronskom Beňadiku: Dozerá aj na podvodníkov z iných okresov!

Kamera tróni vo výške 7 metrov nad rušnou križovatkou. V širokom zábere dozerajú nielen na priestupky, ale na podvodníkov z cudzích okresov, ktorí oberajú starých ľudí o posledné úspory.

Ilustračný obrázok k článku Akčná kamera v Hronskom Beňadiku: Dozerá aj na podvodníkov z iných okresov!
Zdroj: Webnoviny.sk

O bezpečnosť v Hronskom Beňadiku sa najnovšie stará aj kamera inštalovaná na budove Domu kultúry, kde sídli obecný úrad. Starosta Stanislav Lopúch si ju pochvaľuje a tvrdí, že od jej zavedenia poklesol počet výtržností.

O polovicu menej priestupkov

Je prínosom a myslím, že má aj svoj rešpekt, pretože nám skutočne tie nedobré veci, ktoré sa tu diali poklesli viac ako o polovicu,“ podotkol v tejto súvislosti. Záznamy z kamery už niekoľkokrát použili aj pri objasňovaní trestných činov alebo priestupkov, keďže záznamy majú v prípade potreby k dispozícii aj policajti.

Kamera s vysokým rozlíšením

Kamera je inštalovaná vo výške sedem metrov, natáča sa a sníma tak niekoľko smerov. Okrem verejného priestranstva dohliada aj na rušnú križovatku na hlavnej ceste smerom na Levice. V prípade potreby z nej dokážu až do vzdialenosti 150 m vyčítať napríklad evidenčné číslo vozidla.

Často sa nám stáva, že prídu rôzni zlodeji a podvodníci z iných okresov ako Lučenec a Rimavská Sobota s autami, ktorí vyhľadávajú starých opustených ľudí. Za účelom predaja a rôznych iných zámienok im nanútia svoj vstup do domu a dochádza k okrádaniu týchto ľudí,“ popisuje starosta. Vďaka kamere tak vedia polícii nahlásiť evidenčné čísla týchto vozidiel.

Z vlastného vrecka

Starosta chcel pôvodne v obci kamery tri, no na tento projekt sa mu nepodarilo získať peniaze. Preto sa rozhodli, že z vlastných zdrojov zakúpia aspoň jednu kameru. „Stálo nás to okolo 3000 eur,“ ozrejmil Lopúch, ktorý ju aj sám obsluhuje.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM