Martin Károly Rôzne

Aktualizované: Kremničania sú opäť bez liekov

Kremnica 28. júna - Obyvatelia Kremnice a spádových obcí sú od 1. júna odkázaní na náhradné doručovanie liekov, prípadne si lieky musia vyzdvihnúť v 17 km vzdialenom Žiari. Od minulého týždňa ale nefunguje už ani náhradné doručovanie. Štátny úrad pre

Je to nepríjemná situácia,“ začína rozprávanie Dušan z Kremnice, ktorý si lieky objednal už minulý týždeň. „Dnes som si ich chcel vyzdvihnúť, no nevedel som kde a ako, keďže na dverách nebol žiadny oznam alebo telefónne číslo, na ktoré by som mohol zatelefonovať,“ pokračuje v sťažnosti Dušan. Na treťom poschodí kremnickej polikliniky, kde bola zriadená miestnosť určená na náhradné doručovanie liekov, je len strohý oznam, že z dôvodu kontroly štátnym ústavom pre kontrolu liečiv a VÚC, bude od 17. júna zber receptov pozastavený. /viď fotogaléria/

Obyvatelia mesta neboli zatiaľ o tejto skutočnosti informovaní ani prostredníctvom mestskej webovej stránky, či mestského rozhlasu. Viceprimátorka Lujsa Pračková /SDKÚ-DS/ vysvetľuje: „Náhradný spôsob doručovania liekov na základe splnomocnenia pacienta bol dočasne pozastaveny. Samospráva mesta Kremnica sa uvedenú situáciu pokúša riešiť“.

Žiar24 získal aj vyjadrenie Štátneho úradu pre kontrolu liečiv /ŠUKL/. Hovorkyňa tejto štátnej organizácie, Barbara Bilančíková potvrdila, že podobnú situáciu ešte neriešili. „V § 38 ods. 1 vyššie uvedeného zákona ( lieky sa môžu vydávať len vo verejných lekárňach, v pobočkách verejných lekární a v nemocničných lekárňach ) a v § 31 ods. 1 vyhlášky MZ SR č. 198/2001, ktorou sa ustanovujú požiadavky na správnu lekárenskú prax, sa uvádza, že lieky sa vydávajú len v určitých priestoroch lekárne. V uvedenom prípade priestor v poliklinike, ktorý bol zriadený ako“ Zber receptov na objednávku“, kde sa lieky vydávali, nie je súčasťou lekárne.“ vysvetľuje zákaz náhradného doručovania Bilančíková.

V meste by však mala byť v blízkej budúcnosti otvorená nová lekáreň. Mestské zastupiteľstvo v minulom roku odsúhlasilo prenájom priestorov pre druhého prevádzkovateľa lekárne.

Podľa predbežných vyjadrení zo strany spoločnosti MIRAKL, by nová lekáreň mala byť otvorená v priebehu júla,“ skonštatovala Pračková pre TASR 17. júna. Po medializácii celého problému sa samospráve ozvalo niekoľko spoločností so záujmom o prevádzkovanie lekárne v Kremnici.

Nájomný vzťah so spoločnosťou, ktorá v meste prevádzkovala jedinú lekáreň, podľa jej slov stále trvá. Ak však dôjde k uvoľneniu priestorov, teda k ukončeniu tohto nájomného vzťahu, poslanci sa podľa Pračkovej pravdepodobne rozhodnú pre vyhlásenie verejnej súťaže na ich prenájom. V Kremnici by tak v budúcnosti mohli pôsobiť dve lekárne.

/mak/

[color=#ff0000]­Súvisiace články

[link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.101552_Nah­radne-dorucovanie-liekov-vyuzivaju-v-Kremnici-denne-desiatky-ludi.141]Náhradné doručovanie liekov využívajú v Kremnici denne desiatky ľudí[/link] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.99828_KREM­NICA:-Na-nahradne-dorucovanie-liekov-potrebuju-obyvatelia-splnomocnenie­.141]KREMNICA: Na náhradné doručovanie liekov potrebujú obyvatelia splnomocnenie[/lin­k] [link=http://www­.ziar24.sk/clan­ky?extend.99597_Krem­nica-je-bez-lekarne.141]Krem­nica je bez lekárne[/link]

Lekaren Kca
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM