Katarína Reiterová Samospráva

Alkohol na verejných priestranstvách v Žiari opäť zakázaný. Pokutovaní budú aj bezdomovci!

Poslanci mestskej samosprávy na ostatnom zastupiteľstve opätovne schválili VZN o obmedzení a zákaze podávania a požívania alkoholických nápojov v meste Žiar nad Hronom. Rovnaké VZN už schvaľovali pred pár rokmi.

Ilustračný obrázok k článku Alkohol na verejných priestranstvách v Žiari opäť zakázaný. Pokutovaní budú aj bezdomovci!

Všeobecne záväzné nariadenie o zákaze pitia alkoholu na verejných priestranstvách už raz poslanci mestskej samosprávy schvaľovali. Bolo to ešte v decembri 2007, účinnosť nadobudlo 1. januára 2008. V lete v roku 2012 však toto VZN zrušili. Dôvodom bol protest prokurátora. Rovnako však postupovali aj ďalšie mestá na Slovensku, ktoré mali takéto VZN schválené.

Parlament zmenil legislatívu

Keďže však mestské polície nemali, po zrušení VZN, právomoci zasiahnuť proti popíjajúcim bezdomovcom v parku či na námestiach a kritika sa stupňovala, parlament SR zmenil legislatívu, čím mestám opätovne umožnil schváliť VZN o zákaze pitia na verejných priestranstvách. Preto aj Žiar pristúpil k jeho opätovnému schvaľovaniu.

Antal: Mestská polícia bude zasahovať

“Mestská polícia bude znova môcť riešiť všetkých popíjajúcich bezdomovcov, opíjajúce sa partie pod oknami domov, alebo popíjajúce skupinky v parku. Konzumovať alkohol bude legálne len v zariadeniach na to určených, v domácnostiach, ale nie na verejných priestranstvách,” uviedol k tejto téme zastupujúci primátor Peter Antal.

Budú aj pokuty?

Maximálna hranica blokovej pokuty je 33 eur v súlade so zákonom č. 372/1990 Zb. o priestupkoch. Ľudia sa však pýtajú, čo s bezdomovcami, ktorí na pokutu nemajú. „V prípade popíjania alkoholu bezdomovcami na verejných priestranstvách bude MsP postupovať rovnako ako v prípade iných občanov. Solventnosť alebo nesolventnosť priestupcu nie je dôležitá,“ uvádza zastupujúci náčelník MsP Róbert Šiška a dodáva, že v prípade odmietnutia zaplatenia blokovej pokuty policajt priestupok postúpi na OÚ VVS, kde bude prejednaný v správnom konaní.

„V každom prípade nadobudnutím účinnosti tohto VZN bude mať mestská polícia právny titul, aby popíjacich bezdomovcov vykázala z verejných priestranstiev a vytlačila ich tak z centrálnych a frekventovaných častí mesta a z oddychových zón,“ uzavrel Šiška.

Čo teda hovorí VZN-ko

Účelom tohto VZN je upraviť zákaz alebo obmedzenie podávania a požívania alkoholických nápojov na verejne prístupných miestach v územných obvodoch alebo v určitých častiach územných obvodov mesta Žiar. Alkoholickými nápojmi na účely tohto VZN sú liehoviny, destiláty, víno, pivo a iné nápoje, ktoré obsahujú viac ako 0,75 objemového percenta alkoholu.

Tu sa piť nesmie

Verejne prístupnými miestami sú, podľa tohto VZN, všetky miesta na území mesta, ktoré sú „verejne prístupné a slúžia na verejné užívanie, najmä ulice, cesty, chodníky, trávniky, námestia, detské ihriská, športoviská, parkoviská, pohrebiská, parky, priestory autobusového nástupišťa a autobusové zastávky, mosty, školské a kultúrne zariadenia, úradné budovy a inštitúcie, kultúrne a historické pamiatky“, uvádza sa vo VZN-ku.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM