Katarína Reiterová Samospráva

Alternatívna ekologická škôlka už v septembri: Žiarčania sú ochotní priplatiť

Aleš, a teda alternatívnu ekologickú škôlku s metódou montessori zriaďuje mesto. Prihlásených je 17 detí. Otvára sa od budúceho školského roku. Za mesiac si rodičia priplatia od 86 do 130 eur mesačne. Záverečné slovo o cenách budú mať ale poslanci.

Ilustračný obrázok k článku Alternatívna ekologická škôlka už v septembri: Žiarčania sú ochotní priplatiť
Zdroj: Webnoviny.sk

Tento nápad sa zrodil v hlavách vedeniu mesta. „Zamýšľali sme sa, ako pre budúci školský rok ešte zlepšiť, už aj tak naozaj fungujúci, systém školstva v meste,“ hovorí prednostka mestského úradu Mariana Páleníková a dodáva, že vychádzali pritom aj s poznania fungovania súkromných zariadení predškolského typu, ktoré pracujú metódou montessori pedagogiky. „Keď tento systém funguje a je o to záujem v Bratislave, Zvolene, Ružomberku, Banskej Bystrici, prečo to neskúsiť aj u nás,“ dodáva prednostka. A tak sa narodil Aleš – alternatívna ekologická škôlka, ako sa celý projekt volá.

Montessori pedagogika je komplexný prístup k výchove a vzdelávaniu od narodenia do dospelosti vychádzajúci z experimentálneho pozorovania potrieb detí. Autorkou je talianska lekárka Maria Montessori. Viac na stránke Slovenskej Asociácie Montessori.

Projekt vzbudil veľký záujem

Projekt Aleš, ktorý mesto rozbieha vzbudil veľký záujem. A to nielen z radu rodičov. „Ani sme netušili, že sa nájde toľko ľudí, ktorí nám budú ochotní pomáhať v príprave. Navštívili sme obdobné zariadenie vo Zvolene, kde sa s nami Zuzana Almáši-Koreňová veľmi ochotne podelila o skúsenosti a odovzdala cenné rady. Valika Blahová z Čajovne za rohom sa ujala vymyslenia loga projektu – Aleša, riaditeľka materskej školy Martina Šimková, vymyslela slogan „Aleš s nami sa teš“, Ing.Lukačka sa podujal nakresliť stavebné úpravy, ktoré sú nevyhnutné na zriadenie triedy, učiteľky začali navštevovať špeciálne vzdelávanie určené pre tento projekt,“ dopĺňa ďalej prednostka a dodáva, že ďalším krokom je vzhľad a funkčné naplnenie webovej stránky.

17 prihlásených detí, trieda sa otvára

K dnešnému dňu je do triedy prihlásených 17 detí, 15 chlapcov a 2 dievčatá. „Do triedy môžu byť umiestňované detičky vo veku od 2 do 6 rokov, ide teda o heterogénnu – vekovo zmiešanú triedu. Prihlášky rodičia môžu podávať do 31. mája. Maximálna kapacita triedy je 20 detí,“ dodáva Páleníková s tým, že: „Dnes už je jasné, že triedu od 1. septembra tohto roku otvoríme.“

Vedenie mesta sa momentálne venuje prepočtom na zabezpečenie zriadenia i chodu triedy. „Keďže táto trieda bude špecifická v ponúkaných aktivitách, aj poplatky v nej budú iné ako v štandardnej triede. Poplatky vstúpia do platnosti v prípade, že ich schváli MsZ, ktoré bude zasadať 20. júna,“ hovorí ďalej prednostka mestského úradu.

Za dvojročné dieťa 130 eur

Návrh poplatkov je: pre deti od 2 do 3 rokov pri celodennom pobyte 130 euro/mesačne + strava, pre deti od 3 do 5 rokov pri celodennom pobyte 100 euro/mesiac + strava a pre predškolákov pri celodennom pobyte 86 euro/mesiac + strava. „Tu je cena ponížená o dotáciu zo štátu, ktorú mesto dostáva na predškolákov,“ vysvetľuje Páleníková. Podmienkou zaradenia deti do triedy Aleš bude prihláška podpísaná zákonným zástupcom a pravidelná úhrada poplatkov v zmysle schváleného VZN.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM