Rôzne Správy

Antonské múzeum s novým konceptom: Na svoje si prídu nielen poľovníci

Keď počujete Svätý Anton, vybavíte si dedinku spätú predovšetkým s poľovíctvom. Známe múzeum plánuje rozšíriť pole pôsobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Antonské múzeum s novým konceptom: Na svoje si prídu nielen poľovníci
Zdroj: TASR

Múzeum vo Svätom Antone, ktoré je celoslovenským poľovníckym múzeom, rozšírilo svoje pole pôsobnosti aj do oblasti rybárstva. Riaditeľ múzea Marian Číž priblížil, že v súčasnosti neexistuje celoslovenské múzeum venované rybárstvu, a preto sa rozhodli svoju zriaďovateľskú listinu rozšíriť. V pláne majú totiž takéto múzeum vybudovať.

Prvým krokom bolo podľa jeho slov otvorenie výstavy Petrov zdar! O rybách a rybároch!, ktorú si tu verejnosť môže prezrieť až do konca októbra. ,,Výstava je aj poďakovaním tým, ktorí nám začali nosiť dary, ako rôzne udice, navijaky do zbierky," podotkol Číž.

Aj keď v súčasnosti podľa jeho slov múzeum nemá voľné priestory, aby vybudovalo tak veľkú expozíciu rybárstva, ako je expozícia poľovníctva, zbieranie a uchovávanie zbierkových predmetov považuje za dôležité. Svätonantonskí múzejníci preto zatiaľ predmety dávajú do depozitu.

Podľa Číža spolupracuje múzeum v tejto oblasti aj so Slovenským rybárskym zväzom. Nevylúčil, že práve zväz v budúcnosti navrhne vhodný priestor v rámci Slovenska, kde by rybárske múzeum mohlo vzniknúť. ,,Naša vysunutá expozícia môže byť niekde v Žiline alebo inde, kde nájdu priestor," podotkol.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM