Barbara Dallosová Kultúra

Antonské múzeum tentoraz inak: Návštevníkom ukáže najtajnejšie zákutia romantického parku

Do podujatia, ktoré otvorí parky a záhrady na celom Slovensku, sa po prvý raz zapája aj svätoantonské múzeum. Historický park, ktorý voľne prechádza do lesa, rozhodne má čo ukázať.

Ilustračný obrázok k článku Antonské múzeum tentoraz inak: Návštevníkom ukáže najtajnejšie zákutia romantického parku
Zdroj: TASR

Do kultúrno-výchovného podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad sa tento rok po prvý raz zapája Múzeum vo Svätom Antone. Návštevníci budú mať počas dvoch dní (10–11.6.) možnosť bližšie spoznať park, ktorý sa rozprestiera hneď pri miestnom kaštieli a voľne prechádza do lesa. ,,Prehliadka kaštielneho parku s odborným výkladom sa uskutoční vždy o 11:00 hod.," uviedla Jana Slaná z múzea.

Park pri kaštieli vo Svätom Antone zažil podľa predpokladov najväčší rozkvet pri dostavbe kaštieľa okolo roku 1750. Historické dokumenty o tom, ako vyzeral v minulosti, sa nezachovali. Zachovaný vodný systém je napájaný niekoľko kilometrov dlhým náhonom s akvaduktami a tvoria ho dve jazierka spojené vodopádmi a kaskádami.

,,Romantické zákutia s lavičkami, mostíkmi a altánmi dopĺňa umelo vytvorená jaskyňa – grotta. Park je nádherný v každom ročnom období a prechádzka v ňom poteší oko aj srdce," priblížila Slaná s tým, že celý areál bol v roku 1985 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Víkend otvorených parkov a záhrad je udalosťou, ktorá dáva ľuďom možnosť spoznať obľúbené miesta záhradného umenia našej republiky novým spôsobom či nahliadnuť do bežne neprístupných parkov a záhrad. Cieľom podujatia je atraktívnym spôsobom prezentovať hodnoty najmä historických parkov a záhrad verejnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM