Barbara Dallosová Rôzne Správy

Apokalyptické zábery zo Žiaru: Keď naše mesto pustošilo počasie...

Priemyselný park v jednej veľkej kaluži či lietajúci novinový stánok... Pamätáte? Aj na našom meste sa v uplynulých rokoch vyzúrilo počasie. A poriadne.

Ilustračný obrázok k článku Apokalyptické zábery zo Žiaru: Keď naše mesto pustošilo počasie...
23
Galéria
Zdroj: TASR

Vrtochy počasia vedia byť poriadne kruté. Naše mesto si za celú svoju históriu prešlo najrôznejšími katastrofami. Zatiaľ čo ešte počas svätokrížskych čias bývali najväčším strašiakom požiare, v posledných rokoch ukazovali svoju silu najmä vietor a voda.

Žiarčania si mysleli, že ide tornádo

Mnohí Žiarčania na letnú noc z 19. na 20. júna v roku 2004 asi nikdy nezabudnú. Mestom sa prehnala víchrica a nechala po sebe hotovú spúšť.

Veterná smršť s dažďom poškodila strechy obytných domov, reštaurácie Lux či žiarskej nemocnice, kde vietor strhol 40 percent plechovej strechy na lôžkovej časti. Živel sa nemaznal ani so strechami na panelákoch. Iróniou bolo, že mnohé bytové spoločenstvá menili strechy za nové len pár mesiacov pred udalosťou. Lietajúce plechy a padajúce stromy poškodili niekoľko zaparkovaných áut.

Ako spomína mestská kronika, búrka, ktorá napáchala tak obrovské škody, trvala len jednu minútu. Svojim vírom viditeľným nad centrom mesta vraj pripomínala tornádo.

Zdroj: TASR

Storočná voda vítala už na vrátnici

V auguste 2010 udrela voda na niekoľkých miestach v okrese. Potrápila okolité obce, v Žiari nad Hronom odplavilo v časti Pod Kortínou niekoľko chatrčí, zaplavilo Partizánsku a Jesenského ulicu.

Prívalovú vodu si v júli 2011 zlízli najmä Šášovské Podhradie a priemyslený park pri meste. Voda pokryla celú cestu a z nej prenikala aj do dvorov a záhrad. Šášovčanov čakala niekoľkohodinová šichta v gumákoch so snahou pomôcť ochrániť svoje vlastné bývanie a majetok.

Podobne to vyzeralo aj v časti žiarskeho závodu. Pracovníkov ráno vítalo zaplavené parkovisko a autobusové nástupište pred hlavným vstupom do areálu.

Zdroj: TASR

Nešťastný štadión

Miestom, ktoré na vodu dopláca pravidelne, je žiarsky zimný štadión. V súčasnosti nefunkčnému zimnému štadiónu neprialo najmä leto 2014, kedy ho zaplavilo niekoľko ráz v priebehu pár týždňov. Po jednej mimoriadne daždivej augustovej noci zostala plocha zimného štadióna zaplavená úplne a pripomínala skôr plavecký bazén. Celé okolie štadióna sa premenilo na terén s nánosmi blata a odstraňovanie následkov trvalo dlhé hodiny.

Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM