Martin Károly Rôzne

B.BELÁ: Obec čaká stavba nájomných bytov, sietí pre IBV a zmena sídla úradu

Banská Belá 28. septembra - Prestavba bývalej materskej školy na nájomné byty, vybudovanie inžinierskych sietí pre individuálnu bytovú výstavbu (IBV) a zmena sídla obecného úradu - to sú najdôležitejšie investičné zámery v obci Banská Belá v okrese B

„Na prestavbu materskej školy máme už vypracovanú aj projektovú dokumentáciu,“ povedala TASR starostka obce Ľubica Jašková. O nájomné byty je v dedine s približne 1200 obyvateľmi stály záujem. Na 11 projektovaných bytov majú už dnes dvojnásobný počet žiadostí. O podstatnú časť z viac ako 730.000 eur, potrebných na výstavbu, chcú požiadať Štátny fond rozvoja bývania.

Vybudovať by chceli tiež inžinierske siete pre individuálnu bytovú výstavbu v lokalite Pod vraním kopcom, kde by malo vzniknúť asi 17 stavebných pozemkov. Urbanistická štúdia je už na svete. Podľa starostky záujem o rodinné domy už dnes prekračuje možnosti. „Záujemcov máme nielen z neďalekej Banskej Štiavnice, ale aj iných okolitých okresných miest,“ pripomenula.

Samospráva chce tiež zmeniť sídlo obecného úradu, keďže dlhodobo sídlia v kláštore rímsko-katolíckej cirkvi, ktorej za užívanie musia platiť nájom. Vyhliadnutý má na to dvojdom neďaleko dnešného sídla úradu.

Zamýšľané investície však už budú na pleciach nového starostu, ktorý vzíde z novembrových komunálnych volieb. Súčasná starostka už kandidovať nebude.

Najstaršia zachovaná písomná zmienka o B. Belej je z roku 1228. Jej pôvodné osídlenie a vznik úzko súviselo s rozvojom ťažby nerastného bohatstva v okolí B. Štiavnice. Vďaka prosperujúcemu baníctvu jej boli v 13. storočí udelené kráľom Belom IV. mestské práva.

Obec je vzhľadom k tesnej blízkosti B. Štiavnice častou zastávkou domácich i zahraničných turistov. Dominuje jej veľký kostol, ktorého pôvod siaha až do 13. storočia. Nemenej významnou pamiatkou je aj kaplnka Jána Nepomuckého z počiatku 15. storočia.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM