Martin Károly Rôzne

B. BYSTRICA: Zvýšil sa počet chrípkových ochorení

Banská Bystrica 26. marca (TASR) - Až o 25,3 percenta stúpol výskyt chrípkových ochorení (CHPO) v Banskobystrickom kraji v 12. kalendárnom týždni v porovnaní s predošlým.

Chorobnosť v ňom v súčasnosti dosahuje 214 ľudí na 100.000 obyvateľov. Naopak, počet akútnych respiračných ochorení (ARO) za hodnotené obdobie mierne klesol. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici eviduje 1485 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška je to však v oboch prípadoch podstatne nižší výskyt týchto ochorení.

Sporadický výskyt spomínaných ochorení hlási sedem okresov, v štyroch okresoch je výskyt týchto ochorení bez aktivity a len v okrese Revúca zaznamenali lokálne epidémie. Najvyššia chorobnosť na ARO sa udržuje v okresoch Veľký Krtíš, Banská Bystrica, Lučenec a Zvolen. Najviac chorých na CHPO evidujú v okresoch Veľký Krtíš, Revúca a Lučenec.

Z hľadiska veku je najvyššia chorobnosť na ARO u detí do päť rokov, a to 4552 prípadov na 100.000 obyvateľov. Najviac chorých na CHPO je vo vekovej skupine 6– až 14-ročných detí. U dospelých je chorobnosť pomerne nízka. Komplikácie – v priemere 3,4 percenta, sa vyskytli v každej vekovej skupine, najviac však u dospelých ľudí nad 60 rokov. Sú nimi najmä zápaly dutín, zápaly stredného ucha, ale aj zápaly pľúc, informovala dnes hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica Mária Tolnayová.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM