Martin Károly Kultúra

B.ŠTIAVNICA: Atrakciou Festivalu peknej hudby bude nočný klavírny maratón

Banská Štiavnica 27. júla - Päťhodinový chopinovský maratón za účasti našich i zahraničných majstrov klavíru bude najväčšou atrakciou 11. ročníka Festivalu peknej hudby (FPH), ktorý sa uskutoční tento víkend, 31. júla a 1. augusta v Banskej Štiavnici

Maratón v Kostola Sv. Kataríny sa uskutoční v sobotu, 31. júla od 19.00 hod do 24:00 hod. Koná sa pri príležitosti celosvetových osláv dvojstého výročia narodenia poľského génia hudby Fryderika Chopina. Návštevníci môžu tento výnimočný maratón sledovať nielen v kostole, ale aj na veľkoplošnej obrazovke v centre mesta.

Aktuálny ročník FPH sa koná v tesnej spolupráci s Poľským kultúrnym inštitútom. Poľskí umelci sa predstavia aj v posledný deň festivalu, v nedeľu, 1. augusta. V Rytierskej sále Starého zámku vystúpi znamenité Wroclav Modern Quartet, kompletne v ženskom obsadení. Prinesie repertoár, zložený zo súčasnej poľskej hudby.

Na festivale mal vystúpiť aj známy poľský gitarista Marek Dlugosz. Ten však nedávno náhle umrel. Jeho pamiatku si ale organizátori festivalu uctia peknou hudbou, mimo iného operetnými a valčíkovými melódiami, či originálnymi violončelovými pochúťkami v podaní českých majstrov tohto nástroja.

Na úvod, v sobotu, 31. júla, ešte pred klavírnym maratónom sa na Starom zámku predtavia výtvarník, grafik, fotograf a spisovateľ Ivan Popovič a jeho hosť, spevák Janko Lehotský. Niektoré koncerty sa uskutočnia aj v kúpeľoch Sklené Teplice a v kaštieli vo Svätom Antone.

Festival peknej hudby vytvorili v roku 1999 manželia Eugen Prochác a Lele Zemanová. Počas desiatich rokov zazneli v meste a okolí koncerty vážnej hudby, či už orchestrálne, komorné, ale aj operné recitály. Priestor dostal jazz, rock a iné žánre. Vystúpil rad domácich a zahraničných umelcov.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM