Martin Károly Kultúra

B. ŠTIAVNICA: Mesto a jeho okolie približujú výkonné ďalekohľady

Banská Štiavnica 3. apríla - Dva nové veľmi výkonné vyhliadkové ďalekohľady s 25-násobným priblížením nainštalovalo na začiatku tohtoročných veľkonočných sviatkov banskoštiavnické Slovenské banské múzeum (SBM).

Umiestnilo ich do svojich dvoch atraktívnych expozícií, a to do Starého zámku a do Nového zámku.

„Z balkóna vyhliadkovej barokovej veže Starého zámku možno detailne pozorovať nielen časť starého mesta, ale aj celú Krížovú cestu na protiľahlej Kalvárii. So všetkými jej kaplnkami i dolným a horným kostolom, počas jasných nocí aj hviezdnu oblohu. Z najvyššieho poschodia Nového zámku ďalekohľad približuje celú historickú časť Banskej Štiavnice, tiež hlavný hrebeň Štiavnických vrchov a skaly na vrchu Glanzeberg, kde až na povrch vychádzala jedna z najbohatších zlatostrieborných rudných žíl pomenovaná Špitaler,“ informoval tlačový tajomník a manažér banskoštiavnického SBM Ľuboš Krno.

Dodal, že SBM k veľkonočným sviatkom prispôsobilo aj otváracie hodiny, keď sú počas nich otvorené všetky najnavštevovanejšie expozície, vrátane Baníckeho skanzenu, v ktorom sa po 5-mesačnej prestávke od 1. apríla naplno rozbehla tohtoročná turistická sezóna.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM