Martin Károly Rôzne

B.ŠTIAVNICA: V SVP zriadia štáb na koordináciu stavu hladín vodných nádrží

Banská Štiavnica 18. augusta - Krízový štáb, ktorý bude koordinovať stav hladín vodných nádrží na Slovensku a v prípade povodní bude určovať zadržiavanie vody, alebo jej vypúšťanie, vznikne v dohľadnom čase v sídle Slovenského vodohospodárskeho podni

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval minister pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja SR Zsolt Simon.
„Zriadením takéhoto centra môžeme v prípade potreby regulovať prietoky tokov a výšky vodných hladín veľkých slovenských riek a tým aj eliminovať prípadné povodňové škody,“ uviedol Simon.

Zriadenie takéhoto centra vytvorí asi šesť nových pracovných miest. „Náklady na ich vytvorenie budú oveľa menšie, ako škody, ktorým sa takto bude môcť predchádzať,“ pripomenul minister. Simon chce v najbližších dňoch rokovať aj s vedením Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ). Jeho zámerom je zlepšiť koordináciu SHMÚ a starostov a primátorov obcí a miest pred blížiacimi sa zmenami počasia.

Šéf agrorezortu sa chce zasadiť aj za zlepšenie komunikácie medzi vodohospodármi a správcami ciest. Práce na obnove a výstavbe komunikácií, najmä pri vodných tokoch, sa totiž často robia bez ich koordinácie a cestné priepusty veľakrát neplnia svoju funkciu.

Ako informovali zástupcovia SVP, augustové výčiny počasia, najmä na hornej Nitre, si zo strany podniku vyžiadali náklady na zabezpečovacie práce vo výške asi 3 milióny eur. Škody dosiahli asi 2,5 milióna eur. Podnik však už v prvom polroku vynaložil na záchranné a zabezpečovacie práce asi 113,4 milióna eur. Podstatná časť išla na obnovu tokov a hrádzí po májových a júnových povodniach na východe Slovenska.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM