Tomáš Batiz Kultúra

Banská Štiavnica bude v najbližších dňoch patriť filmom: Téma bude venovaná Happy endom

V najbližších dňoch bude Banská Štiavnica patriť hraným, dokumentárnym, animovaným i experimentálnym filmom, venovaným téme Happy end.

Ilustračný obrázok k článku Banská Štiavnica bude v najbližších dňoch patriť filmom: Téma bude venovaná Happy endom
Zdroj: TASR

V stredu sa totiž začína 20. ročník Letného filmového festivalu 4 živly, ktorý sa udomácni v miestnom kine, kaviarňach a kluboch, ale aj na amfiteátri či nádvorí Starého zámku. Z bohatého programu si bude môcť vybrať dospelé, ale aj detské publikum, ktorému je venovaná samostatná sekcia.

„Filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť na rôznorodé tituly z celého sveta – od nemého nemeckého filmu Posledná štácia, cez legendárnu hollywoodsku komédiu Byt, či taiwansko-francúzsku snímku Diera, až po niekoľko celkom čerstvých tohtoročných titulov,“ informoval PR manažér podujatia Peter Gašparík.

Svetová premiéra filmu

Ukrajinská režisérka Anna Kryvenko vo svetovej premiére uvedie dokumentárny film Môj neznámy vojak a nemecký režisér Phillipp Eichholtz sa vráti do Banskej Štiavnice, kde pred časom nakrúcal svoj film Úlet, premiérovaný na tohtoročnom Berlínskom medzinárodnom filmovom festivale.

„Festival 4 živly je známy svojím neformálne vzdelávacím prístupom – väčšine jeho premietaní predchádzajú filmologické úvody, ktoré diela zasadia do kinematografického i dobového kontextu. Organizátori často pozývajú tvorcov, aby o podnetných snímkach diskutovali s publikom, a miesto v programe majú aj prednášky s odborníkmi na témy, ktoré súvisia s filmami, alebo výrazne rezonujú v spoločnosti,“ priblížil Gašparík.

Filmový kvíz

Tento rok príde porozprávať slovenská scenáristka a producentka Michaela Sabo, pôsobiaca v Berlíne, o fenoméne takzvaných „web series“, seriálov určených pre internetovú distribúciu. 4 živly sa však okrem vzdelávania chcú aj pýtať. Svoje vedomosti si budú môcť návštevníci otestovať na Filmovom kvíze Petra Konečného, ktorý pre festival pripravil špeciálnu edíciu svojho obľúbeného formátu.

„Detské 4 živly, sekcia (nielen) pre deti a rodičov, ponúknu viacero filmových premietaní, spomedzi nich jedno so špeciálnym živým dabingom. Dvojica dabingových hercov svojím umením priamo v kinosále oživí dej filmu Hrdina a čarodejnica,“ dodal Gašparík.

Pre deti budú pripravené aj dve tvorivé dielne, vedené animátorským tímom seriálu Websterovci. Náučnú prechádzku mestom a workshop tvorby mapiek pripravia tvorcovia a tvorkyne knihy Lakiho mestečko, ktorú môžu ľudia aktuálne podporiť v tzv. crowdfundingovej zbierke na portáli Startlab.sk.

V poradí 20. Letný filmový festival 4 živly v Banskej Štiavnici začína v stredu večerným premietaním a potrvá do nedele 12. augusta. Okrem filmov, prednášky, kvízu či tvorivých dielní, ponúka vo svojom programe aj viacero výstav, interaktívnu svetelnú inštaláciu i večerné párty.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM