Martin Károly Basketbal

Basketbalové výsledky

Žiarski prvoligisti sa trápili na domácej palubovke s Rožňavou a Košicami, mladší žiaci si to rozdali s Banskou a Považskou Bystricou a starší minižiaci, pod taktovkou Nora Nagya, zas zápolili s ŠPK Banská Bystrica.

1.LIGA muži

V sobotňajšom stretnutí od úvodného rozskoku určovali tempo hry domáci ktorí dobre bránili a doskakovali v obrane a útočne kombinácie otvárali Žiarčanom dobre strelecké príležitosti , ktoré dokázali aj zúročiť úspešnou streľbou. V 18. minúte narástol až na rozdiel 20. (45 : 25 )bodov a to sa na hracej ploche mohli už objaviť aj striedajúci hráči. Žiaľ nedokázali nadviazať na svojich spoluhráčov a súper korigoval polčasový výsledok na polčasových 49 : 35.

Druhy polčas sa začal 3. bodovým košom Mareka Jonasa ,ktorý žiaľ pre zranenie musel odstúpiť z hry. Dostatočný náskok a hernú pohodu narušili domácim Rožňavčania až v 36. minúte keď stiahli náskok na rozdiel 9.bodov (71 : 62 ) . ale to bolo z ich strany všetko a domáci bezpečne doviedli zápas do víťazného konca!

Nedeľný duel s Košickými vysokoškolákmi bol omnoho náročnejší. Domáci nastúpili bez Jonasa,Váju a Bulka teda hráčov prevažné hrajúcich pod košom. Tento herný hendikep nedokázali domáci vyriešiť počas celého zápasu a slabšie obranne doskakovanie dávalo hosťom možnosť opakovaných striel ktoré hosťom umožnilo zakončovať z výhodnejších pozícii v blízkosti kosa. Úvod však ešte domáci dokázali vyriešiť vo svoj prospech a hoci prehrávali 7 : 15 záver štvrtiny vyznel v prospech Žiarčanov a vyhrali ju 17 : 15.

Ďalšie štvrtiny však boli úspešnejšie pre hosti . Do zostavy hosti úspešné zapadol krídelnik LUTTHER ktorého útočné aktivity domáci nedokázali zastaviť a tak pohodu v hre stále viac získavali hostia. Domácim svitla nadej na zmenu vývoja zápasu v 28. minute kedy sa k súperovi priblížili na rozdiel 4. bodov (47 : 51 ) ale to bolo maximum ktorý žiarčania dosiahli. Super kontroval 2-mi 3. bodovými košmi a definitívne ovládol hru pod oboma košmi aj preto sa z dôvodu 5. osobných chyb musel predčasné opustiť hraciu plochu pivotman Majerčak! Výsledky: sobota
MŠK BK Žiar nad Hronom – BK ŠPD Rožňava 84 : 65 ( 49 : 35 ) Body: Jány 14; Majerčak 13; Zibrinyi 12; Moravčik,Daubner 10; Gašparik 9; Štefanec 7; Vrábel 4; Jonas 3; Vája 2. Fauly : 26/17 ; TH 16/9 ; trojky 3.

Nedeľa
**MŠK BK Žiar nad Hronom – Slávia TU Košice 73 : 88 ** ( 34 : 40 ) Body : Jány 20; Zibrinyi 18; Majerčak,Gašparik 10; Daubner 7; Štefanec 4; Moravčik, Vrábel 2. Fauly: 22/20 ; TH 15/12 ; trojky 5, 5. Faulov: Majerčák TCH: Majerčak.

Tibor Jány – tréner

Mladší žiaci

Mladší žiaci začali sezónu 2011/2012 na palubovke silnej Banskej Bystrice. Náš súper mal veľmi veľkú fyzickú prevahu, až traja hráči mali okolo 180 cm. Jediný, ktorý sa im mohol aspoň trosku vyrovnať bol Jakub Kádaši a to bolo strašne málo. Fyzická prevaha Bystričanov bola ešte o to výraznejšia, že za našich mladších žiakov pendlovali až štyria mladší minibasketbalisti. Priebeh obidvoch zápasov bol podobný. Kým nehrali súperovi najvyšší a fyzicky najsilnejší traja hráči, stav aj priebeh zápasu bol vyrovnaný. Po ich nastúpení naši hráči nemali šancu, hlavne pri obrannom a útočnom doskoku. Ale aj napriek tomu sme uhrali veľmi prijateľný stav, za čo si zaslúžia všetci hráči pochvalu. Veľmi dobre zahral Jakub Kádaši, ktorý jediný ako-tak zvládal boj pod oboma košmi. Dobre zahrali aj pendlujúci mladší hráči Záhorec a hlavne Holička, ktorý sa dokázal presadiť aj strelecky.

Výsledky: Prvý zápas: SKP Banská Bystrica – MSK BK Žiar nad Hronom 51 : 34 Štvrtiny – 12:10,18:5,15­:10,6:9 Body: Kádaši 16, Rajnoha 4, Šály 3, Holička 3, Záhorec 2, Kuchár 2, Šarkozi 2, Koňarik 2 Druhý zápas: SKP Banská Bystrica – MSK BK Žiar nad Hronom 51–37 Štvrtiny – 14:12,17:3,10­:13,10:9 Body: Kádaši 10, Holička 9, Rajnoha 6, Kuchár 3, Ostáš 3, Šály 2, Koňarik 2, Muoc 2

Ďalšie dva zápasy našich basketbalových mladších žiakov zaujali skôr vyrovnanosťou a dramatickou koncovkou ako kvalitou. Keďže chlapcov je len 10 a z rôznych dôvodov vždy na tréningu niektorí chýbajú, družstvo trpí veľkou nezohranosťou. Za celé prípravné obdobie od začiatku septembra až do polovice októbra sa všetci 10 zišli len na 2(!) tréningoch. Preto ich musia na zápasoch dopĺňať aj starší minibasketbalisti a o to je tento problém ešte vypuklejší.

A to bola aj príčina nezvládnutia oboch koncoviek zápasov s Považskou Bystricou. Ináč bol priebeh zápasov vyrovnaný a skóre sa prelievalo s jednej strany na druhú podľa toho, či boli na palubovke najlepší naši hráči alebo súperovi. V prvom zápase sme 4 minúty pred koncom viedli a zdalo sa, že zápas dotiahneme do víťazného konca. Ale chlapcom ako keby sa roztriasli ruky aj kolená a 6-timi chybnými prihrávkami po sebe sme vlastne darovali víťazstvo súperovi.V druhom zápase to bolo podobné, len malý náskok na konci mal súper, naši hráči ho znížili 2 minúty pred koncom na 2 body, ale na zvrátenie výsledku im už chýbali fyzické aj psychické sily. V oboch zápasoch bol z domácich najlepší herne aj strelecky Jakub Kádaši.

1. zápas: MŠK-BK Žiar n/Hronom – IMC Považská Bystrica 34 : 36 Štvrtiny: 13 : 6, 1 : 17, 12 : 4, 8 : 9 Body: Kádaši 17, Koňarik 6, Rajnoha 4, Palkovič 4, Záhorec 2, Muoc 1 2. zápas:** MŠK-BK Žiar n/Hronom – IMC Považská Bystrica 43 : 48** Štvrtiny: 12 : 11, 5 : 5, 9 : 13, 17 : 19 Body: Kádaši 16, Koňarik 10, Rajnoha 7, Šarkozi 5, Palkovič 3, Kuchár 2 ** Miloš Slávik** tréner

Starší minižiaci

Pokiaľ chcú starší minibasketbalisti pomýšľať na postup na finálový turnaj o majstra SR, musia dokázať víťaziť aj na ihriskách súperov. Že to nebudú mať vôbec jednoduché, ukázal dvojzápas na palubovke neustále sa zlepšujúcej Banskej Bystrice.

Oba zápasy boli veľmi dramatické, hralo sa s obrovským nasadením a na ihrisku sa bojovalo o každú loptu. Oba tímy hlavne výborne bránili a v útoku bolo veľmi náročné vypracovať si dobrú streleckú pozíciu. Vzrastom nižší a útlejší Žiarčania však v zlomových momentoch ukázali trochu viac herného umenia. Vždy, keď bolo treba, zobral na seba zodpovednosť niektorý z hráčov a napriek veľkej nervozite sa dokázal presadiť hrou 1:1.

Všetkých chlapcov treba pochváliť za podaný výkon. Hlavne v druhom zápase, ktorý celý viedla Banská Bystrica. Žiarski „draci“ napriek tomu, že sa im nedarilo a celý zápas ťahali za kratší koniec, dokázali v poslednej minúte vyrovnať a vynútili si predĺženie. V ňom sa presadili ktorí majú hráči MŠK BK, s ťažkými koncovkami zápasov už predsa len viac skúseností.

Norbert Nagy, tréner

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM