Martin Károly Rôzne

Bazén Relax Centra už mesiac mimo prevádzky

Skalka pri Kremnici 14. januára - Ak by ste v týchto dňoch chceli spojiť lyžovačku na Skalke s kúpeľom v Relax Centre, pripravte sa na sklamanie. Bazénová časť je pre verejnosť uzatvorená od 16. decembra 2010. Termín otvorenia je v nedohľadne.

Relax centrum bez relaxu

Počas Sviatku Troch kráľov /6. januára/ bolo lyžiarske stredisko, známe zjazdovakami ale i bežeckými traťami, absolútne vyťažené. Parkoviská preplnené, všade množstvo turistov z rôznych kútov Slovenska. Skalka Relax Centrum, postavené aj z európskych peňazí, bolo taktiež plné, väčšina návštevníkov ale využívala len služby baru. Tí, ktorí sa chceli v tento deň okúpať, mali jednoducho smolu. Na dverách bazénovej časti je oznam, podpísaný primátorkou mesta, Zuzanou Balážovou. „Ospravedlňujeme sa Vám za uzatvorenie bazéna, je to z dôvodu Vašej bezpečnosti.“ V texte sa ďalej uvádza to, že mesto situáciu rieši s generálnym dodávateľom stavby, termín otvorenia bazénovej časti je teda v nedohľadne.

Hala je vymaľovaná

Lenka Reichlová, zamestnankyňa mesta a vedúca oddelenia pre prevádzku Relax Centra v oficiálnom stanovisku, pre Žiar24 uvádza, že došlo k pádu časti sádrokartónového podhľadu. Bazénová hala uzatvorená bola teda 16. decembra zatvorená. Mesto sa podľa jej slov snažilo situáciu riešiť s generálnym dodávateľom stavby, spoločnosťou Euro-building, a.s. Bratislava, už v novembri minulého roku, počas sanitárnych dní. „Zatekanie strechy malo byť vyriešené komplexnou opravou. Dostavili sa však len pracovníci, ktorí opravili sádrokartónový podhľad z vnútornej strany tak, že poškodený vymenili a bazénovú halu nanovo vymaľovali. Pracovníci, ktorí mali opravovať strechu sa v dohodnutom čase nedostavili. Prišli až vtedy, keď začalo snežiť a strecha sa tým pádom opravovať už nedala,“ dodala Reichlová.

Akciovka EURO-BUILDING to vidí inak

Bratislavská akciová spoločnosť, ktorá viacúčelovú halu pohybovej rekreácie Kremnica – Skalka, odovzdala pre štyrmi rokmi má na vec odlišný názor. „Povinnosťou našej spoločnosti bolo zrealizovať dielo podľa projektovej dokumentácie odsúhlasenej objednávateľom. Všetky práce boli pred zakrytím prebrané stavebným dozorom a pod dohľadom autorského dozora. Dielo bolo riadne Mestom Kremnica ako objednávateľom, teda aj súčasnou pani primátorkou RNDr. Balážovou prebraté a následne príslušným stavebným úradom povolené do užívania vydaním kolaudačného rozhodnutia.“ uviedla pre Žiar24 Ingrid Fandelová, za spoločnosť Euro – Building, a. s.

Na vine je údajne šetrenie

Podľa generálneho dodávateľa problém nie je v nekvalitnej streche, tak ako tvrdí mesto Kremnica ale neodborných šetriacich opatreniach mesta. Sádrokartónový obklad začal podľa nich padať preto, že mesto nedostatočne využívalo vzduchotechniku v priestoroch plavárne. „Vodná para uvoľňujúca sa z bazénu prirodzene nemá možnosť úniku, iba ak do spojov sadrokartónového podhľadu, ktorý samotný je určený do vlhkého prostredia,“ uvádza Fandelová a dodáva, že následne sa vodná para neodborným prevádzkovaním dostáva pod strešnú konštrukciu, kde sa v dôsledku teplotných zmien zráža a vzniká vodný kondenz, ktorý potom steká pomedzi škáry a povrchu podhľadu. Uvoľnenie dielca podhľadu vnímajú ako následok neodborného prevádzkovania.

Oprava v nedohľadne

Spoločnosť EURO-BUILDING si chce zabezpečiť nezávislý znalecký posudok, ktorý jednoznačne preukáže príčinu zatekania. Kremnickej samospráve odporúčajú zabezpečenie posudku na projektové riešenie predmetného diela, ktoré je zakomponované do prostredia tak mimoriadne náročných klimatických podmienok. Aj keď návštevnosť Skalky nie je bezprostredne závislá len na fungovaní Relax Centra, zámerom jeho realizácie, bolo doplnenie služieb v tomto stredisku. Kremnica si zakladá na rozvoji cestovného ruchu. Uvedený problém ale tomuto zámeru nenapomáha. Dobré meno sa ťažko nadobúda ale veľmi ľahko stráca.

/mak/

Relax centrum
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM