Michal Majer Rôzne

BBSK zmenil rozpočet, konsoliduje finančné prostriedky

Poslanci krajského zastupiteľstva dnes schválili zmenu rozpočtu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) na rok 2010. Dôvodom zmeny je potreba konsolidácie finančných prostriedkov v rozpočte BBSK na tento rok a potreba riešenia nedostatku finančn

Predseda BBSK Vladimír Maňka na dnešnom rokovaní avizoval, že o ďalšej zmene rozpočtu by mali poslanci rokovať na júnovom zasadaní.

Podľa dnes schválenej zmeny sa bežné príjmy znížia z plánovaných 126,49 milióna eur na takmer 125,1 milióna eur. Bežné výdavky sa z pôvodných 118,12 milióna eur zvýšia na viac ako 120,46 milióna eur. Rozdiel medzi bežnými príjmami a výdavkami bol pôvodne schválený vo výške bezmála 8,4 milióna eur, po terajšej úprave sa rozdiel znížil na viac ako 4,63 milióna eur. Kapitálový rozpočet sa zmenil iba minimálne. Kapitálové príjmy ostali vo výške 1,99 milióna eur. Zmenili sa však kapitálové výdavky a to z pôvodných bezmála 8,79 milióna eur na takmer 8,4 milióna eur. Naopak, výrazne sa zmenila výška finančných operácií. Príjmové mali predtým dosiahnuť 1,1 milióna eur, teraz vyše 3,79 milióna eur. Výdavkové sa z 2,67 milióna eur znížia na necelých 2,03 milióna eur.

Úsporné opatrenia, ktoré BBSK prijal, sa týkajú aj jeho úradu. Tie by mali zabezpečiť, že jeho bežné výdavky budú nižšie o 1,04 milióna eur a použijú sa na úhradu strát z výkonov vo verejnom záujme z roku 2009. „Dokážeme šetriť aj na vlastnej spotrebe. Preto preskúmame prácu a financovanie každej našej inštitúcie. Do mesiaca pripravíme aj novú štruktúru úradu, bude menej odborov, ale ich práca musí byť efektívnejšia,“ uviedol Maňka. Dodal, že doteraz spolupráca medzi jednotlivými odbormi nebola ideálna. Každý odbor si napríklad sám čerpal financie z eurofondov a nekomunikoval to s ostatnými odbormi. Predseda BBSK chce, aby pri tom odbory spolupracovali a financovali projekty, ktoré prinesú potrebný efekt.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM