Rôzne Šport

Bežkovanie okolo Štiavnice: O desiatky kilometrov tratí sa starajú nadšenci

Bežkárskym rajom nie je iba okolie Kremnice. Na svoje začiatočníci, rodiny s deťmi i nároční bežkári prídu aj v okolí Banskej Štiavnice.

Ilustračný obrázok k článku Bežkovanie okolo Štiavnice: O desiatky kilometrov tratí sa starajú nadšenci
Zdroj: TASR

Desiatky kilometrov bežkárskych trás nájdu milovníci tohto zimného športu v okolí Banskej Štiavnice. O ich úpravu sa počas celého roka starajú nadšenci z občianskeho združenia Červená studňa. Ako uviedol predseda združenia Miloš Janovský, na svoje si tu prídu začiatočníci, rodiny s deťmi i nároční bežkári.

Upravené sú všetky trasy

Asi najobľúbenejšou trasou vhodnou pre všetky vekové kategórie a s minimálnym prevýšením je podľa jeho slov Červená studňa – zjazdovka Salamandra – Sedlo Pleso. Fyzicky náročnejšia s prevýšením 115 metrov je napríklad trasa od Červenej studni, cez Rosniarky po Veterné sedlo či trasa ponad Ottergrund po Hornú Roveň, ktorá láka prudkými zjazdmi a stúpaním.

Aktuálne sú podľa Janovského udržiavané prakticky všetky vyznačené bežkárske trasy. ,,Všetky sú upravené ratrakom na klasický štýl, ale väčšinou je možnosť prebehnúť sa aj voľným štýlom. Na lúkach nad Červenou studňou je pripravený dvojkilometrový okruh pre voľnoštýliarov, rovnako tak aj štyristometrový ovál na futbalovom štadióne," priblížil.

Na tratiach stretnete všetky generácie

Členovia združenia, ktoré je závislé od dotácie od mesta a dobrovoľných príspevkov, sa stará o trate počas celého roka, nielen v zimnom období. Ako povedal Janovský, počas roka ich treba kosiť a vypilovať náletové dreviny. ,,Robia sa drenáže, odvodnenia, lavičky a pod.," doplnil. Združeniu sa podarilo zakúpiť snežný skúter, na úpravu bežeckých stôp má vyrobenú tzv. žehličku. Ratrak si požičiava.

Bežecké lyžovanie má v Banskej Štiavnici dlhú tradíciu. Podľa Janovského už v medzivojnovom období a tiež aj po vojne sa tu organizovali preteky. Záujem o bežecké lyžovanie je podľa neho aj v súčasnosti, na tratiach možno stretnúť všetky generácie. Okrem domácich lákajú miestne podmienky ľudí aj z iných regiónov, výnimkou nie sú bežkári z Bratislavy, Nitry, Banskej Bystrici či miestni chalupári.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM