Barbara Dallosová Správy

Boj o žiarsky pavilón graduje: Petičiari vyrazili do ulíc, FOTO + VIDEO

Takzvaný pavilón B je v meste témou číslo jedna už niekoľko týždňov. Za jeho dostavbu vznikla aj petícia. Signatári s ňou vyšli do žiarskych ulíc.

Ilustračný obrázok k článku Boj o žiarsky pavilón graduje: Petičiari vyrazili do ulíc, FOTO + VIDEO
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Sieť regionálnych nemocníc Svet zdravia chce investovať do schátraných priestorov v žiarskej nemocnice, najprv chce však takzvaný pavilón B odkúpiť. Potom sa z neho má stať moderné zdravotné zariadenie.

Pavilón je majetkom Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK). Župe Svet zdravia za budovu ponúkol 464 409 eur.

Informovali sme vás v článku: Župa dostane na stôl ponuku: Státisíce za schátraný nemocničný pavilón v Žiari, FOTO

Poslanci áno, župan nie

Krajskí poslanci návrh na odpredaj budovy na ostatnom zasadnutí (6.6.) odhlasovali. Ďalším potrebným krokom na ceste k predaju časti žiarskej nemocnice však bolo, aby toto rozhodnutie svojím podpisom potvrdilo aj vedenie BBSK. Župan Marian Kotleba mal ale námietky a ceny za obe nemocnice nazval „výpredajové, veľmi podozrivé a hlavne nevýhodné pre kraj“.

,,V danom stave, v akom boli tieto uznesenia schválené Zastupiteľstvom BBSK, ich predseda nikdy ani nepodpíše, nakoľko s navrhovanou výškou kúpnej ceny nesúhlasíme," zdôvodnila pred časom hovorkyňa župy Michaela Piliarová.

Čítajte tiež: Kotleba o žiarskom pavilóne B: Pred podpisom predaja chce jednu vec

Ako v tejto súvislosti uviedol generálny riaditeľ Sveta zdravia Ľuboš Lopatka, sieť nemocníc ešte stále verí, že zvíťazí zdravý rozum.

S petíciou do ulíc

V uplynulých dňoch sa v Žiari nad Hronom objavila petícia, ktorá vyzýva Mariana Kotlebu, aby predaj pavilónu súkromníkovi umožnil.

Písali sme tu: V Žiari vznikla petícia: Požiadavka na Mariana Kotlebu je jasná

V petičnom výbore sú známe žiarske mená, medzi nimi napríklad lekári či riaditeľ žiarskej základky. V piatok signatári petíciu verejne predstavili vonku, priamo pred dotknutým pavilónom. Na mieste za zišli petičiari, zamestnanci nemocnice a nechýbali ani transparenty.

,,Zostane to tak, že tá budova zostane naďalej nevyužívaná, bude ďalej chátrať a Banskobystrický samosprávny kraj bude mať o niekoľko rokov náklady s jej zbúraním miesto toho, aby získal nejaké peniaze. Preto sme sa ako zamestnanci nemocnice a občania rozhodli, že zorganizujeme túto petíciu, aby sme aspoň nejakým občianskym spôsobom zatlačili na samosprávny kraj," uviedol na stretnutí predseda petičného výboru a zároveň lekár zo žiarskej nemocnice Richard Rišňovský.

Viac nájdete nižšie vo videu zo stretnutia petičiarov

Čo na to župa?

Pri vzniku petícia krajská samospráva informovala, že o petícii vie, avšak bližšie informácie k nej nemá. Ako teraz pre Žiar24 uviedla hovorkyňa župy Michaela Piliarová, kraj podporuje zámer dostavby predmetných pavilónov tak, aby slúžili svojmu účelu. Cena je však podľa BBSK problém.

,,Jediným dôvodom, prečo sa predseda BBSK Marian Kotleba rozhodol tieto uznesenia nepodpísať, je predkladaná cena, ktorá je v porovnaní so znaleckými posudkami príliš nízka. Pokiaľ by zástupcovia spoločnosti Svet zdravia zo skupiny Penta predložili adekvátnu cenovú ponuku, ktorá by bola obojstranne prijateľná, vedenie BBSK nemá dôvod odpredaj týchto pavilónov nepodporiť," priblížila Piliarová.

Priamo zo stretnutia signatárov: Richard Rišňovský o pavilóne B
1
Galéria
Signatári petície sa zišli priamo pred pretriasaným pavilónom
6
Galéria
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM