Rôzne Správy

Boj proti čiernym skládkam: V dedine pri Žiari to vyriešili po svojom

O európske peniaze sa v Lovči uchádzali dvakrát. Na druhý pokus to vyšlo a projekt začína rásť zo zeme.

Ilustračný obrázok k článku Boj proti čiernym skládkam: V dedine pri Žiari to vyriešili po svojom
Zdroj: TASR

V obci Lovča (okres Žiar nad Hronom) prebiehajú v týchto dňoch práce na výstavbe nového zberného dvora. Obec získala na jeho realizáciu dotáciu vo výške 136 243 eur z envirofondu, sumou 7170 eur prispieva z vlastného rozpočtu. Starosta Ondrej Bahno vidí jeho najväčší prínos v tom, že po jeho otvorení budú môcť obyvatelia odovzdávať drevný veľkoodpad po celý rok.

,,Ide o dlhodobo pripravovaný projekt, ktorý začal majetkoprávnym vysporiadaním parcely a potom zhotovením projektovej dokumentácie," priblížil Bahno s tým, že žiadosť o dotáciu podávala obec dvakrát, no až s tou vlaňajšou bola úspešná.

Lokalitu, kde nový zberný dvor budujú, používala obec aj doteraz. ,,Bola to však nespevnená plocha, a keď sa tam pohybovala technika, tak to zle vyzeralo," skonštatoval. Projekt preto počítal s vybudovaním betónovej plochy, kovovej haly, oplotením a osvetlením.

Po vybudovaní a otvorení zberného dvora chcú podľa Bahna posilniť najmä zber veľkoobjemného drevného odpadu z domácností. Ten mohli obyvatelia doteraz odovzdávať len počas jarného a jesenného upratovania. Keďže bol odvoz takéhoto odpadu nákladný, obec vyvinula spoluprácu s firmou, ktorá má spaľovňu na drevný odpad a tá ho odoberá od obce zadarmo.

Nový zberný dvor tak umožní odoberať takýto odpad po celý rok, čím sa podľa starostu eliminujú aj čierne skládky na území obce. ,,Teraz už budeme schopní v priebehu roka zberať takýto odpad na vyhradené miesto s dobrým prístupom tak, že nebude zavadzať ani obyvateľom, ani nám," podotkol Bahno.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM