Martin Károly Kremnica

Boj s komplikáciami: V Kremnici sa rozhodli zastúpiť Perinbabu, no ľahké to nemajú!

Tohtoročný január sa podľa všetkého zapíše do histórie, ako jeden z najteplejších. Majitelia zimných stredísk už teraz počítajú straty, jednoduché to nemajú ani organizátori Big Air v meste. Takto chlapci bojujú so zasnežovaním námestia. Presunie sa termín obľúbenej akcie?

Ilustračný obrázok k článku Boj s komplikáciami: V Kremnici sa rozhodli zastúpiť Perinbabu, no ľahké to nemajú!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Boj s prírodou na kremnickom námestí sa začal už v pondelok v noci. POZRITE SI VIDEO TU. Partia nadšencov a snehové delo malo zmeniť zelenú plochu na zasnežené doskočisko pre snowboardistov a freeskierov. Tí tu mali pôvodne skákať z veže.

Keď štrajkuje Perinbaba…

Už v pondelok 13. januára však museli oraganizátori zastaviť zasnežovanie. „Teplota sa opäť zvýšila, zasnežovanie teda nebolo možné,“ hovorí Marek Volka, jeden zo spoluorganizátorov podujatia. Ideálna je podľa neho teplota 8 stupňou pod nulou. „Vtedy vieme zapnúť všetky trisky na dele,“ konkretizuje ďalej Volka. Teploty v meste ale ledva klesli pod nulovú hranicu. Zasnažovalo sa ešte 16. januára v noci, výsledok ale podľa Volku nebol uspokojivý.

Big Air sa presúva!

Hlavný organizátori Big Airu v meste sa tak boli nútení rozhodnúť. Termín podujatia bol pôvodne naplánovaný 18. januára. „Vzhľadom na vývoj poveternostných podmienok v Kremnici a Kremnických vrchoch sme nútení odvolať stanovený termín eventu STEFE Big Air v meste 2014,“ oznamuje Ondrej Horvát, riaditeľ preteku.

Podľa Horvátha vynaložil realizačný tím obrovské úsilie aby sa dodržal pôvodný termín. „Naše možnosti zabezpečenia snehu sú na mestský event s malým rozpočtom nadštandardné. Dokážeme sneh vyrábať priamo na mieste na námestí ako jediní na Slovensku a v Čechách a taktiež vieme zabezpečiť jeho dovoz zo strediska Skalka pri Kremnici. Január 2014 bude aj podľa informácií so SHMÚ pravdepodobne vyhlásený za január s najvyššími priemernými teplotami v horských oblastiach v histórií merania teplôt vôbec.“ konkrteizuje ďalej Horváth.

Big Air v meste sa teda posunutie na termín 8. február s tým, že stanovený dátum je pre rok 2014 jediným náhradným termínom.

Február to istí

V prípade ak sa počasie nezlepší a zima do Kremnických vrchov nepríde ani začiatkom februára , bude STEFE Big Air v meste 2014 žiaľ zrušený,“ dodáva na záver Horváth. Verí však, že náhradný termín bude na prospeh veci a že účastníci ale aj diváci zažijú neopakovateľný siedmy ročník STEFE Big Air v meste.

Zasnežovanie kremnického námestia
4
Galéria
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM