Martin Károly Rôzne

Brigáda pod Kortinou

Žiar nad Hronom 15. mája - V sobotu sa v bývalej záhradkárskej oblasti, dnes rómskej osade "Pod Kortínou", konala brigáda. Tony odpadu, ktoré sa nahromadili v priebehu jesene a zimy, sa snažili odstrániť samotní obyvatelia osady. Brigádu z

Odvoz odpadu z tejto oblasti je dlhodobý problém. Doteraz sa situáciu snažilo vyriešiť mesto Žiar nad Hronom. „Dva krát do roka sa v tejto oblasti robil poriadok. Čistenie zaťažilo mestskú kasu sumou blížiacou sa 3000 €“ tvrdí Martin Baláž, hovorca Mesta Žiar nad Hronom.

Vieme, že sa osada nedá vyčistiť zo dňa na deň, ale sme radi, že sa k nám pripojili aspoň niektorí obyvatelia tejto oblasti.“ osvetľuje situáciu jedna z organizátoriek brigády Marie Oláhová.

V čase našej prítomnosti brigádovali ale najmä deti. Dospelí sa venovali vareniu gulášu. „Sme šikovní, kontajner sme zaplnili hneď v ranných hodinách. Čakáme ešte na vrecia.“ vysvetľuje Oláhová.

Množstvo oslovených obyvateľov osady o brigáde nič nevedelo alebo nechcelo vedieť. /pozri video/

Podľa nášho odhadu by ale bolo potrebných minimálne desať podobných brigád, aby sa eliminovali „čierne skládky“, ktorých je pod Kortínou hneď niekoľko. Rómovia mali k dispozícii jeden kontajner, ktorý zaplatil súkromný podnikateľ zo Spišskej Novej Vsi.

Mesto ale hodnotí túto snahu pozitívne. „Sme radi, že iniciatívu konečne prebrali obyvatelia osady.“ dodáva Baláž. „Primátor prisľúbil pomoc, ak obyvatelia priložia ruku k dielu. Chceme tu zaviesť aj paušálny poplatok za odvoz odpadu, ale je stým problém, pretože väčšina stavieb tu stojí nelegálne.“ tvrdí žiarsky hovorca.

Osada je predmetom diskusií v Žiari už niekoľko rokov. Pod tzv. Kortínou „býva“ približne 400 ľudí. Ich nájomné zmluvy ale zväčša už nie sú platné.

Brigáda pod Kortinou
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM