Martin Károly Rôzne Rôzne

Budúcich zamestnancov si vychovávajú už v škole

V ostatných rokoch sa čoraz častejšie hovorí o poklese záujmu mladých ľudí o vyučenie sa v rôznych priemyselných povolaniach. Naša spoločnosť konštatuje, že na trhu je nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a firmy často musia na dôležité miesta za

Avšak na Slovensku existuje už niekoľko prvých lastovičiek, ktoré sa snažia tento problém riešiť v predstihu a takpovediac hľadia ďalej do budúcnosti. Ich riešením je vychovávať si kvalifikovaných zamestnancov už od ich mladosti a podporovať ich pri štúdiu. V našom regióne s touto aktivitou ako prvé prišli spoločnosti Remeslo strojal a REMESLO stav zo Žiaru nad Hronom.

Už niekoľko rokov aktívne spolupracujú Súkromnou strednou odbornou školou technickou v Žiari nad Hronom, Združenou strednou školou obchodu a služieb v Banskej Štiavnici a v súčasnosti sa rozbieha spolupráca so Súkromným stredným odborným učilišťom v Hliníku nad Hronom.

V Žiari nad Hronom podporujeme 13 študentov odboru obrábač kovov, v Banskej Štiavnici štyroch študentov odboru murár,“ informuje personalistka skupiny spoločností Remeslo, Daniela Pradlová. Ďalej dopĺňa, že so súkromným učilišťom v Hliníku sa spolupráca len rozbehla a spolu s vedením školy sa snažia o otvorenie odboru inštalatér, ktorý nebol už roky otvorený. „V súčasnosti budeme sledovať piatich prvákov a po absolvovaní ich prvého ročníku uvidíme, či podpíšeme s nimi stabilizačné dohody,“ dopĺňa manažérka ľudských zdrojov.

Aké sú výhody spolupráce – škola a priemyselná firma? Spoločnosti skupiny Remeslo ponúkajú mladým študentov možnosť uzatvoriť stabilizačnú dohodu, čo je takpovediac dohoda o budúcej pracovnej zmluve. Absolvent učilišťa si do budúcnosti zabezpečí isté zamestnanie a okrem toho počas celého štúdia dostáva od svojho podporovateľa materiálnu a finančnú podporu. „Študentom mesačne vyplácame odmenu vo výške 33 eur, raz do roka im dáme nový pracovný odev a obuv a za slušné výsledky na koncoročnom vysvedčení mimoriadnu odmenu 33 eur. Okrem toho, počas leta u nás absolvujú trojtýždňovú prax, ktorá je honorovaná,“ vysvetľuje D. Pradlová.

Odbornú prax v Remesle strojal vykonávajú študenti tretieho ročníka aj počas školského roka, čo je súčasťou ich výuky. Systém si pochvaľujú aj študenti, ktorí sa do neho zapojili. Hlavné výhody vidia vo finančnej pomoci, ale aj v istote zamestnania v budúcnosti. A na to sa môžu pripravovať už niekoľko rokov dopredu, čiže ich budúce pracovné prostredie im bude dôverne známe.

Budúcich zamestnancov si vychovávajú už v škole
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM