Barbara Dallosová Rôzne Správy

Čas odložiť kabáty? Ján Wolf so špeciálnou predpoveďou pre Žiar deň po dni

Chvíľami sa zdá, že zima v našom meste povedala posledné slovo. Bude to ale naozaj tak? Pozrite vopred, čo sa na nás chystá...

Ilustračný obrázok k článku Čas odložiť kabáty? Ján Wolf so špeciálnou predpoveďou pre Žiar deň po dni
Zdroj: TASR

Počasie špeciálne pre naše končiny dlhé roky sleduje i predpovedá amatérsky meteorológ a nadšenec Ján Wolf. Jar už stojí na prahu a ako bilancuje Wolf, žiarska zima 2017/2018 patrila medzi teplé. Najviac sme počas nej vymrzli vo februári, teplotným minimom tejto zimy bolo –14,8°C (26.2.2018). Naopak, najteplejším dňom bol 12. december, kedy teplota vyskočila na 13,4°C. My sme zisťovali, čo prinesú Žiarčanom najbližšie dni a týždne…

Poriadny skok

V Žiari nad Hronom sme prvý závan jari pocítili už v uplynulých dňoch.

,,Ani nie celý týždeň stačil na to, aby veľmi studený arktický vzduch vystriedal nadnormálne teplý vzduch od juhu. Rozdiel medzi maximálnymi dennými teplotami bol až 15°C. Napríklad v piatok (2.3.) sme v Žiari nad Hronom zaznamenali najvyššiu maximálnu dennú teplotu –4,3°C a už vo štvrtok (8.3.) to bolo 10,7°C," opisuje výraznú zmenu počasia Wolf.

Ako vysvetľuje Wolf, marec už patrí k mesiacom, kedy sa na severnej pologuli začína meniť zimná cirkulácia na letnú. Tento spustí celý rad atmosferických udalostí a pre nás to znamená, že máme počítať s vrtošivým a rýchlo sa meniacim počasím.

,,Aj keď jar už začína preberať žezlo vlády, pani Zima je silný protivník. Tak ako každý rok, možno aj tento nás ešte prekvapí svojou návštevou," konštatuje žiarsky pozorovateľ počasia.

14 – dňová predpoveď pre žiarsky región

Predpoveď počasia na obdobie 12. – 18. 3. 2018

  • Pondelok – utorok: Oblačno až zamračené s dažďom, neskôr prechod premenlivej oblačnosti a ojedinele prehánky. Nedá sa vylúčiť aj prvá jarná búrka. Nočné teploty 5 až 3°C. Denné teploty 9 až 14°C. Mierny až čerstvý juhozápadny vietor.
  • Streda – štvrtok: Malá, v priebehu dňa postupne veľká oblačnosť a ojedinele prehánky. Nočné teploty 4 až 0°C. Denné teploty 7 až 10°C. Mierny západný vietor.
  • Piatok – nedeľa: Oblačno až zamračené, občas dážď, v nedeľu dážď so snehom a na horách sneženie. Nočné teploty 3 až 1°C. Denné teploty v intervale 5 až 8°C, v nedeľu môžu byť teploty nižšie, 3 až 5°C. Čerstvý východný neskôr severovýchodný vietor.

Výhľad počasia na obdobie 19.- 25.3. 2018

  • Pondelok: Veľká oblačnosť až zamračené a miestami dážď so snehom, na horách sneženie. Nočné teploty 2 až –3°C. Denné teploty 2 až 4°C. Mierny až čerstvý juhovýchodný vietor.
  • Utorok – piatok: Polooblačno alebo nízka oblačnosť, ráno ojedinele hmla. V stredu a vo štvrtok zamračené, dážď so snehom, na horách sneženie. Nočné teploty 1 až –4°C. Denné teploty v intervale 3 až 6°C.
  • Sobota – nedeľa: Prevažne veľká oblačnosť, miestami dážď, pravdepodobne v sobotu. V nedeľu polojasno, ojedinele prehánka. Nočné teploty 2 až 0°C. Denné teploty 6 až 9°C, pri slnečnom svite môžu byť aj vyššie. Čerstvý severozápadný vietor.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM