Barbara Dallosová Rôzne Správy

Čas vianočných trhov je tu: PREHĽAD adventných mestečiek v okolí

Blíži sa čas vysvietených námestí a lahodného punču. Väčšie či menšie trhy sa chystajú nielen v Žiari, ale i okolí.

Ilustračný obrázok k článku Čas vianočných trhov je tu: PREHĽAD adventných mestečiek v okolí
Zdroj: TASR

Stánky s drobnosťami, rozvoniavajúce dobroty, hrejivý punč, varené vínko či medovina a to všetko za zvuku vianočných kolied. Vianočné trhy sú obľúbenou predzvesťou sviatkov v mnohých mestách i dedinkách. V našom regióne nás čaká takýchto podujatí hneď niekoľko.

Žiar nad Hronom

V žiarskom centre oficiálne trhy štartujú až v druhý decembrový pondelok (10.12.), už teraz sú ale na námestí otvorené dva stánky s jedlom a občerstvením. Od piatka (14.12.) začína tiež sprievodný program, ktorý bude pokračovať až do posledného predvianočného piatka (21.12.). Nebude chýbať ani populárna súťaž vo varení kapustnice. Stánkov lemujúcich pavilón v centre mesta je ako po minulé roky desať a okrem nápojov a občerstvenia budú ponúkať rôzny tovar.

Kremnica

Historické mestečko trhy v medzibrání uskutočnilo pred pár rokmi premiérovo, no zdá sa, že sa môžu stať tradíciou. Trojdňové trhy sa v Kremnici konajú 18., 19. a 20. decembra. Ako pre Žiar24 uviedla Zuzana Tileschová z KIC Kremnica, zámerom je zachovať trhy v komornej atmosfére.

,,Novinkou bude tento rok kováčska vyhňa na vyvýšenom priestore pred bránou. Záujem predávať svoje výrobky tento rok prejavili aj školy. Samozrejme, nebudú chýbať tradičné tovary ako med, medovina, punč a pod. V posledný deň trhov sa bude variť aj punč poslancov a primátora, z ktorého výťažok poputuje na charitatívne účely," ozrejmila Tileschová.

Okrem vianočného mestečka v medzibrání si Kremničania užijú aj mini trhy na hrade pred adventným koncertom (9.12.).

Banská Štiavnica

Siedmeho a ôsmeho decembra chystá adventné mestečko aj Banská Štiavnica. Trhy tu nesú svojský názov, Štjavnycký vjanočný jarmok. Návštevníci sa môžu tešiť na neopakovateľnú predvianočnú atmosféru, vône tradičných vianočných špecialít, originálne výrobky od šikovných remeselníkov a bohatý kultúrny program. Štiavnické trhy budú už tradične situované na nádvorí v Kammerhofe.

Žarnovica

V Žarnovici sú vianočné trhy jednodňovkou a tento rok im bude patriť piatok 14. decembra. Stánkari sa stretnú na mestskom trhovisku a ako avizuje radnica, okrem možnosti nákupu darčekov, vlastnoručne vyrobených vianočných ozdôb, vianočného pečiva, poplátok a punču je pripravený i bohatý kultúrny program, ktorý začína od 10.30 hod.

Nová Baňa

Rovnako ako v Žarnovici, aj v Novej Bani ožije vianočné mestečko 14. decembra. Jednodňové trhy budú situované v radničnom parku a vestibule Kina Vatra. Okrem stánkov lákajú novobanské trhy aj na živý Betlehem a kultúrny program.

Zdroj: Dnes24.sk/Detské oddelenie NsP
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM