Barbara Dallosová Rôzne Správy

Čas vyraziť si na dvoch kolesách: 5 tipov na skvelý cyklovýlet v regióne!

Najvyšší čas oprášiť bicykle. Možnosti na cykloturistiku ponúka i náš región. Vybrali sme pre vás pár tipov. Skúsite už tento víkend?

Ilustračný obrázok k článku Čas vyraziť si na dvoch kolesách: 5 tipov na skvelý cyklovýlet v regióne!
Zdroj: TASR

Teplejšia čas roka otvára možnosti, ako stráviť voľné chvíle pod holým nebom. Jednou z nich je pobaliť desiatu a vydať sa naprieč krásami našej prírody na dvoch kolesách. Nenechajte stáť bicykel v pivnici a dajte si do tela na jednej z okolitých cyklotrás.

Krahule – Kremnica

Vyše dvadsaťkilometrová trasa spájajúca horskú dedinku s historickým mestečkom je plná krásnych panorám. Asfaltka pomedzi chaty na Krahuliach sa neskôr zmení na poľnú, avšak zvládnuteľnú cestu. Pokračuje sa smerom na Skalku, hrebeň Kremnických vrchov, sedlo Tri Kríže, Zlatú studňu, okolo Šindliarky sa vinie k chate Pod čerešňou a odtiaľ už opäť kvalitnou asfaltovou cestou na hlavnú z Kremnice na Krahule/Skalku nad cestným tunelom blízko pohostinstva Toliar. Tu sa môžete rozhodnúť pre návrat na Krahule alebo pokračovať ďalej do Kremnice.

Pohronsko-kremnický okruh

Okruh, ktorý vyžaduje trochu viac vytrvalosti. 49 km dlhá cyklostrasa menej trénovaných cyklistov potrápi, avšak absolvovať ju stojí za to. Počas tohto výletu totiž navštívite naraz tie najkrajšie horské dedinky v okolí. Trasa začína na kremnickom parkovisku Jeleň, kde nájdete aj informačnú tabuľu s presným popisom okruhu. Po ceste prejdete cez Lúčky, Kopernicu, Lutilu, Žiar nad Hronom, starú žiarsku cestu do Kremnice, Trnavú Horu, Ihráč a Nevoľné až späť do Kremnice. O výhľady opäť nebude núdza a neoľutujete, ak si pribalíte foťák.

Pivovarský okruh

Nielen okolie Kremnice ponúka vyžitie cykloturistom. Ako už naznačuje názov trasy táto cestička nás zavedie do obce Vyhne, pre ktorú je charakteristický miestny pivovar. Pivovarský okruh má dĺžku 12,4 km. Okruh je obojsmerne zjazdný s odporúčaným smerom jazdy od miesta Vodný raj Vyhne smerom na orientačné miesto 61. V opačnom smere jazdy sa na cyklotrase nachádza náročné stúpanie, ktoré je potrebné vytlačiť pešo popri bicykli. Povrch je tvorený prevažne spevnenými lesnými cestami, malá časť vedie po lesnom chodníku, ktorý je takisto bez problémov zjazdný. Trasa disponuje množstvom výhľadov a zaujímavostí. Určite si nezabudnite pozrieť Kúpeľnú kaplnku, Vyhniansky travertín, staré Vyhnianske kúpele či Rímsko-katolícky kostol sv. archanjela Michala.

Štiavnica Anča

8,5 kilometra dlhá trasa sa dá zvládnuť za hodinu. Táto ,,oddychovka" je vyznačená zelenou farbou a je obojsmerne zjazdná. Spája cyklotrasy Belianskej oblasti s cyklotrasami ostatných oblastí projektu cyklotrás Bajkom k tajchom a s historickým centrom mesta Banská Štiavnica. Ak budete mať ešte síl, po presune do Banskej Belej môže cyklovýlet pokračovať po cyklotrasách v Belianskej oblasti projektu Bajkom k tajchom. Ani táto trasa nebude skúpa na pastvy pre oči, spomenieme napríklad poľnú cestu popod legendárnu banskoštiavnickú kalváriu či výhľad z cesty nad obcou Banská Belá.

Bolemanova trasa

Pri poslednom tipe sa opäť ocitáme v obci Vyhne, tentoraz však na inom chodníčku. Začiatok takzvanej Bolemanovej trasy (14,1 km) je pri Vodnom Raji, trať vedie južnou stranou Vyhní až do sedla Červená studňa. Aj tu cyklisti, ktorí trasou prešli, potvrdzujú, že z krásnych výhľadov sa vám bude točiť hlava. Jazda po trase poskytuje množstvo panorám, či už samotných Vyhní ale aj Repišťa a ostatných obcí okresu Žiar nad Hronom. Najkrajšie výhľady poskytujú lokality Holý vršok (2,3 km od začiatku), Pri novom kríži (5,8 km) a Bartkov majer (9,5 km). Trasa vedie po spevnených lesných cestách, zväčša šotolinového charakteru.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/bajkomktajchom.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM