Barbara Dallosová Správy

Časť žiarskej nemocnice ďalej chátra: Ako sa pohli veci s pavilónom B?

Nefunkčný nemocničný pavilón bol v meste témou číslo jeden. S Kotlebovým úradom sa nemocnica nedohodla. Zisťovali sme, ako je to s novým vedením kraja.

Ilustračný obrázok k článku Časť žiarskej nemocnice ďalej chátra: Ako sa pohli veci s pavilónom B?
Foto: Barbara Dallosová / Zdroj: Dnes24.sk

Kauza nemocničných pavilónov v Rimavskej Sobote a v Žiari nad Hronom v meste rezonovala mesiace. Rozostavaný a chátrajúci nemocničný pavilón B v Žiari nad Hronom chcela sieť nemocníc Svet zdravia od banskobystrickej župy odkúpiť a sfunkčniť.

Sieť nemocníc patriaca skupine Penta ponúkla kraju za pavilón 464 409 eur. Proti predaju budovy niekoľkoráz vystúpil vtedajší predseda BBSK Marián Kotleba, ktorý cenu označil za ,,výpredajovú". Za predaj pavilónu vznikla i petícia, ku ktorej sa pridali mnohí lekári, k podpisu zmluvy medzi nemocnicami a župou nakoniec nedošlo.

Rokovania zatiaľ neprebiehajú

Medzitým zmenili voľby do VÚC vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) a Mariána Kotlebu nahradil na županskej stoličke Ján Lunter. Ako pre Žiar24 potvrdil referent pre styk s verejnosťou BBSK Matej Bučko, zmluva so sieťou nemocníc podpísaná nie je.

,,Dôvodom je, že minulé vedenie BBSK sa nedohodlo so Svetom zdravia na podmienkach zmluvy. Momentálne neprebiehajú rokovania, ale súčasné vedenie kraja je pripravené sa stretnúť a rokovať. Žiadnu žiadosť o stretnutie neevidujeme," upresnil Bučko.

Nemocnice chcú modernizovať

,,Svet zdravia má eminentný záujem o generálne riešenie modernizácie nemocníc v Žiari nad Hronom a v Rimavskej Sobote. Dostavba schátraných a nedostavaných pavilónov B v oboch lokalitách je jednou z možností," uviedol v tejto súvislosti hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

Zmluva na stavby podľa Kráľa stále nie je podpísaná preto, že s bývalým vedením kraja nebolo možné dospieť k dohode na jej kľúčových podmienkach.

,,V tomto momente pripravujeme spresnený projektový variant, ktorý by sme radi v najbližšom čase osobne predstavili aj novému vedeniu kraja, následne zastupiteľstvu a verejnosti. Veríme, že sa nám podarí dohodnúť na dlhodobo udržateľnom a súčasne najlepšom riešení pre pacientov a zamestnancov," uzavrel.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM