Martin Károly Iné športy

Celoeurópsky majstrovský pretek Biela stopa 2011 sa už pripravuje

Skalka pri Kremnici. 18.septembra sa na Skalke pri Kremnici uskutočnil II. ročník pretekov Run&Walk, ktorý bol súčasťou série Trail run cup Slovakia. Akciu zorganizovalo občianske združenie TJ Biela stopa Kremnica, ktorej organizátori už plánujú aj p

Ambíciou o.z. TJ Biela stopa je organizovať ročne tri podujatia. Na jar je to** Bike&Roll, na jeseň **Run&Walk a cez zimu zase tradičná Biela stopa s účasťou okolo 1300 až 1500 bežcov. Jarná športová akcia je už viac menej zabehnutá, na Skalku zavíta na Bike&Roll okolo 200 až 250 ľudí. „Run&Walk, čo je beh a chôdza, je zatiaľ skôr rozbehové promo podujatie, kde chceme predstaviť ľuďom na Slovensku, o čo vlastne ide. Čo sa týka behu, akcie sa zúčastnili aj zvučné mená maratóncov ako napríklad Ľubomír Hrmo či Kremničan Milan Chromý. Ján Hazucha bol najstarší účastník, ktorý má odbehnuté aj všetky preteky Bielej stopy. Pri chôdzi chceme ľuďom ukázať, že sa dá chodiť aj s paličkami. V okolitých krajinách ako napríklad v Maďarsku, Česku či Poľsku sa podobných akcií zúčastňuje až okolo 100 000 chodcov. Dokopy sa tento rok Run&Walk-u zúčastnilo okolo 70 ľudí, čo je o desiatku menej ako vlani, ale všetci boli spokojní.“ hovorí o cieli podujatia organizátor Ivan Petráš.

Jednu akciu ukončili a hneď začínajú s prípravou ďalšej. K pripravovanej Bielej stope si už určili hlavní organizátori priority, vytvorili tímy ľudí a rozdelili si, kto bude mať čo na starosti. Pôjde totiž o pretek, ktorý bude akýmsi vyvrcholením doterajšej histórie Bielej stopy. V rámci majstrovstiev Európy v diaľkových behoch sa časť pretekov odbehne aj na Skalke. „Na nasledujúci ročník Bielej stopy dotiahneme na Skalku pretekárov zvučných európskych mien, možno aj z celosvetových rebríčkov. Je to súťaž v rámci Euroloppetu, kde bola Biela stopa vybraná ako jedno z miest, kde sa budú konať majstrovstvá Európy v bežeckom lyžovaní. Jeden pretek bude vo Francúzsku, kde sa bude behať klasicky a u nás zase voľnou technikou korčuľovania, čo bude druhá časť preteku.“ s poctou dodáva Petráš. Biela stopa má tú česť byť spoluorganizátorom majstrovstiev Európy po prvýkrát. Nakoniec už len organizátorom treba popriať veľa šťastia pri prípravách Bielej stopy a veriť v priazeň počasia.

SiMča Foto: Ivan Čilík http://www.ivancillik.eu/

Skalka run & walk 2010
94
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM