Martin Károly Rôzne

Černaj zakladá iniciatívu na riešenie nelegálnych osád

Bratislava 19. mája - Primátor Žiaru nad Hronom Ivan Černaj v dnešnom príhovore na sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Bratislave ohlásil založenie iniciatívy Zobuďme sa, zameranú na riešenie problematiky neprispôsobivých občanov a ich ne

Podľa Černaja už pohár trpezlivosti s neriešením tejto problematiky zo strany štátu pretiekol.

Do takzvaného rómskeho problému sa dáva neuveriteľné množstvo peňazí so žiadnym efektom – tak to už prestaňme robiť, prestaňme financovať všelijakých príživníkov a nasmerujme peniaze tam, kde ich treba. A pýtajte sa aj nás, primátorov a starostov, ako peniaze na takzvaný rómsky problém efektívne využiť. Pretože my sme s tým konfrontovaní každý deň. Nie od zeleného stola, ale priamo,“ uviedol Černaj v príhovore. Štát podľa neho musí zaujať jednoznačný postoj a konečne začať robiť systémovú politiku v problematike neprispôsobivých obyvateľov, nielen tisíce strán koncepcií a správ.

Na Slovensku je čoraz viac osád, čoraz viac zaostalých Rómov, ktorí sú nezamestnateľní, nie sú schopní normálne vychovávať deti, nie sú ochotní sa prispôsobiť normám elementárneho spoločenského a najmä ľudského správania. Robíme stovky konferencií, projektov, workshopov a čo ja viem čoho ešte, ale problém sa nám z roka na rok zhoršuje. A všetko už stálo a bude stáť milióny alebo skôr miliardy,“ vyhlásil Černaj.

Ako jedno z možných skutočných riešení navrhuje zavádzanie takzvaného riadeného bývania pre neprispôsobivých občanov – teda bytov nízkeho štandardu, v ktorých by neprispôsobiví občania bývali pod dohľadom a náklady by si sami platili. Výstavbu takýchto bytov by mal podľa neho financovať štát, spravovať ich a riadiť dohľad v nich by mali obce a mestá.

"//Tam sa môžu všetci mediátori a komunitní pracovníci realizovať, môžu ich (neprispôsobivých občanov, pozn. SITA) začať učiť základným návykom života. Štát musí na takéto bývanie vyčleniť prostriedky. Že odkiaľ? Zo zdrojov, z ktorých financuje všetky tie nezmyselné projekty, ktoré nevedú k ničomu.

Podrobnosti o tejto koncepcii poskytnem rád každému na požiadanie,//" uviedol primátor Černaj. Dodal, že podieľať sa na projekte riadeného bývania sú v Žiari nad Hronom pripravení, odmietajú ho však financovať z mestských peňazí.

Nápad takzvaného riadeného bývania prezentoval Černaj aj na stretnutí zástupcov ôsmich miest, ktoré k problematike neprispôsobivých občanov zvolal v júni 2008. Prítomní sa vtedy zhodli, že štátne orgány tlačia mestá a obce do riešení, ktoré neprinášajú dlhodobý efekt a sú pre rozpočty samospráv veľmi zaťažujúce. Ide najmä o výstavbu sociálnych bytov, ktoré neprispôsobiví občania rýchlo ničia.

Zdroj: SITA Foto: Archív Žiar24

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM