Michal Majer Rôzne

Chrípka klesá, no respiračné ochorenia stúpajú

Mierny vzrast akútnych respiračných ochorení a mierny pokles chrípkových ochorení zaznamenali pracovníci bystrického RÚVZ na území nášho kraja v týchto dňoch v porovnaní s uplynulým týždňom. Podklady pre monitoring spomínaných ochorení im poskytlo 62

V porovnaní s minulým rokom je však výskyt ARO vyšší o viac ako 10 percent a počet chrípkových ochorení má, naopak, klesajúci trend. Nakazených chrípkou je o 8 percent ľudí menej ako v roku 2009. Lokálne epidémie na rôzne akútne respiračné ochorenia, ale aj na chrípku tento týždeň nenahlásil žiadny okres.

Pomerne vysokú chorobnosť v rozmedzí od 2300 do 3700 prípadov na 100 tisíc obyvateľov hlásia okresy Veľký Krtíš, Rimavská Sobota, Revúca, Banská Bystrica a Brezno. Vo všetkých prevažujú chorí na rozličné typy akútnych respiračných ochorení. Vyskytlo sa napríklad 132 prípadov zápalov dutín, 77 prípadov stredného ucha a 79 prípadov zápalu pľúc. Počet komplikácií sa udržal na minulotýždňovej úrovni a predstavuje viac ako 4 percentá z celkového počtu ochorení.

Z hľadiska veku je situácia rovnaká ako uplynulý týždeň. Najviac ochorení na ARO a na chrípku je opäť vo vekovej skupine najmladších detí od 0 do 5 rokov. Len mierne za nimi zaostávajú žiaci základných a stredných škôl. Pomerne nízku chorobnosť evidujú epidemiológovia v skupinách obyvateľstva od 20 do 59 rokov a nad 60 rokov.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM