Monika Obrtalová Rôzne

Chrípka ustupuje, no odborníci očakávajú jej vzostup

V poslednom prázdninovom týždni zaznamenal Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici výrazný pokles chorobnosti horných ciest dýchacích, ale aj chrípkových ochorení. V prvom prípade je pokles o 21 a v prípade chrípky až o 58 percent.

Ochorení na ARO je o 22 percent menej, ako v rovnakom období vlaňajška, počet chrípkových ochorení je medziročne nižší až o 38 percent. Tento výskyt v BBSK však hlásilo len 38 percent pediatrov a 40 percent lekárov pre dospelých. Vývoj chorobnosti sa odrazil aj na charaktere šírenia nákazy v jednotlivých okresoch. Okrem štyroch, kde je hlásený sporadický výskyt, je v deviatich okresoch vývoj chorobnosti charakterizovaný ako bez aktivity.

Najvyššia chorobnosť na ARO je v okresoch Veľký Krtíš, Revúca, Banská Štiavnica, Brezno a Zvolen. Chrípkové ochorenia sa zas najviac šíria v okresoch Revúca, ale aj Banská Bystrica či Veľký Krtíš. Ochorenia najviac postihujú vekové skupiny detí od 0 do 5 rokov, ale aj deti zo základných či stredných škôl. Odborníci upozorňujú, že práve začiatok roka, kedy sa deti po prázdninách zídu do veľkých kolektívov, je pre vývoj chorobnosti prelomový a zvyčajne znamená zvýšenie počtu chorých na ARO i chrípku.

Odborníci apelujú na zvýšenú pozornosť hygiene rovnako v domácnostiach, ako aj v školských a predškolských zariadeniach. Akútne respiračné ochorenia i chrípka mali u 3,6 percenta prípadov komplikácie. Paradoxne až 15 percent ich bolo vo vekovej skupine ľudí starších ako 60 rokov. Ide hlavne o zápaly dutín, zápaly stredného ucha, ale aj zápaly pľúc.

Zdroj: RÚVZ Banská Bystrica

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM