Katarína Reiterová Rôzne

Chrípka zatvára ďalšiu školu. Zdravotníci varujú pred hromadnými podujatiami!

Školy a materské školy s veľkou vervou organizovali maškarné plesy. Tie si vybrali svoju daň. Vyučovanie prerušuje ďalšia škola. Regionálny úrad verejného zdravotníctva varuje.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka zatvára ďalšiu školu. Zdravotníci varujú pred hromadnými podujatiami!
Foto: Iveta Hrabovská

Chorobnosť v okrese Žiar nad Hronom bola za 7. kalendárny týždeň 2227.8/100 000 o­byvateľov. Najvyššia bola vo vekových skupinách 6 až 14-ročných a 15 až 19-ročných. „V žiarskom okrese bola od 14. do 15. februára zavretá Materská škola Elokovaná trieda na Rudenkovej ulici a momentálne je prerušené vyučovanie na Súkromnej spojenej škole a Súkromnom gymnáziu v Kremnici, a to od 18. do 22. februára,“ povedala pre žiar24 Eva Striežová, vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Žiari nad Hronom.

Čo sa týka chrípky, ide o kvapôčkovú nákazu a prenos z človeka na človeka sa uskutočňuje kontaminovaným vzduchom, napríklad pri kašľaní, kýchaní alebo aj pri rozprávaní, alebo priamym kontaktom, a to napríklad podaním neumytých rúk.

„Vírus prežíva na rukách 5 minút, na predmetoch môže prežívať aj niekoľko hodín. Na zabránenie šírenia vírusu pri kýchaní a kašlaní je potrebné používať jednorazové papierové vreckovky, po jednom použití ich ihneď odhodiť,“ radí Eva Striežová a dodáva, že kolektívne zariadenia sú ideálnym priestorom na šírenie nákazy (uzavreté priestory, pokope veľa ľudí,…).

„Podľa epidemiologickej situácie (narastanie počtu chorých detí) by tieto školské a predškolské zariadenia mali prijať opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia, ako je napríklad obmedzenie hromadných podujatí. V prípade epidémie na okresnej úrovni takéto obmedzenie, pripadne úplný zákaz a iné opatrenia na zabránenie šírenia nákazy vydáva RÚVZ,“ dopĺňa vedúca oddelenia epidemiológie žiarskeho RÚVZ.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM