Správy

Chrípka zatvára školy v Banskobystrickom kraji. V týchto okresoch je najviac chorých

Počet chorých a jej podobné ochorenia narastá! Čísla od epidemiológov hovoria jasnou rečou.

Ilustračný obrázok k článku Chrípka zatvára školy v Banskobystrickom kraji. V týchto okresoch je najviac chorých
Zdroj: TASR

„Trend zvyšovania chorobnosti na akútne respiračné ochorenia (ARO) a chrípku a jej podobné ochorenia (CHPO) v Banskobystrickom kraji pokračuje podľa epidemiológov aj v 6. kalendárnom týždni tohto roku podľa predpokladov. V porovnaní s uplynulým týždňom stúpol výskyt ARO síce len o necelé dve percentá, výskyt CHPO je však vyšší o desať percent. Ešte nepriaznivejšie to vyzerá v medziročnom porovnaní,“ uviedla hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Banská Bystrica Mária Tolnayová so slovami, že výskyt ARO je vyšší o šesť percent a výskyt chrípky a jej podobných ochorení je vyšší takmer o 50 percent.

„Z 13 okresov Banskobystrického kraja sú lokálne epidémie v siedmich. Respiračné ochorenia či ťažšie prípady, ktoré prešli do chrípky a jej podobným ochoreniam vo veľkom zatvárajú v Banskobystrickom kraji aj školské zariadenia – zatvorených je až 12 materských a základných škôl v okresoch Brezno, Zvolen, Žarnovica a Lučenec.“ pokračovala hovorkyňa.

Vyše 9500 chorých

„Pre vysoký počet chorých žiakov sú zatvorené Základná škola vo Valaskej, v Šumiaci, v Brezne na Pionierskej ulici a základná škola v Závadke nad Hronom ( všetko okres Brezno). V okrese Zvolen je to Základná aj Materská škola v Sielnici, v Okrese Žarnovica Materská škola Hronský Beňadik a Základná škola v Novej Bani. V okrese Lučenec sú uzatvorené Materská aj Základná škola v Haliči, Materská škola v Buzitke a Materská škola v Holiši,“ vymenovala Tolnayová.

Ako ďalej uviedla, epidemiológovia RÚVZ v Banskej Bystrici, ktorý zbiera a analyzuje údaje za celý Banskobystrický kraj, eviduje v absolútnych číslach v 6. kalendárnom týždni celkom 9503 chorých na rozličné respiračné ochorenia, čo predstavuje chorobnosť takmer 2500 na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov, hlásiacich v tomto týždni. „Z tohto počtu je 1607 prípadov chrípky, či chrípke podobných ochorení, čo jej chorobnosť 422 prípadov na 100-tisíc obyvateľov v starostlivosti lekárov, hlásiacich v tomto týždni. Epidemiológovia banskobystrického RÚVZ urobili túto analýzu na základe hlásení 68 percent všetkých lekárov pre deti a dorast a 54 percent lekárov pre dospelých z tohto regiónu,“ povedala.

Kde je najviac chorých?

„Najviac chorých na ARO v Banskobystrickom kraji je v okrese Zvolen (1519), Lučenec (1220), Brezno (1107), Banská Bystrica (1015), a Revúca (951). Chorobnosť na chrípku je najvyššia v okrese Banská Bystrica (282), Zvolen (278) ale aj v okresoch Lučenec, Brezno a Revúca,“ uviedla Tolnayová so slovami, že epidemiológovia takýto vývoj očakávali a naďalej dodržiavajú prísnu epidemiologickú bdelosť.

„Počet komplikácií z uvedených ochorení predstavuje v kraji 3,6 percenta. Najčastejšie sa zápalové ochorenia horných ciest dýchacích, ako aj chrípky skomplikovali zápalmi dutín (177 prípadov), v 114 prípadoch zápalom pľúc a v 49 prípadoch zápalmi stredného ucha. Ochorenia na ARO však tomto týždni v absolútnom počte chorých najviac postihujú – ako v uplynulom týždni, vekovú skupinu ekonomicky aktívneho obyvateľstva, teda ľudí od 20 do 59 rokov, žiakov základných škôl a najmenšie deti od 0 do 5 rokov,“ vymenovala hovorkyňa a dodala, že najnižší – aj keď nie nízky – výskyt je medzi seniormi. Podobný trend je aj vo výskyte CHPO.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM