Michal Majer Rôzne

Chrípková vlna by mala doraziť už začiatkom októbra

Epidemiológovia očakávajú začiatok chrípkovej sezóny už 1. októbra. Oproti minulému roku by však mala mať oveľa miernejší priebeh. V roku 2009 totiž akútne respiračné ochorenia a chrípkové ochorenia postihli takmer 2,4 milióna Slovákov. Najviac prípa

Najčastejším chrípkovým vírusom je vírus typu A, ktorý napáda nielen človeka, ale aj zvieratá a oproti chrípke typu B a C je aj najpremenlivejší. „Chrípka sa môže prenášať priamo alebo nepriamo. Priamo napríklad kašľaním, kýchaním či dokonca aj dýchaním nakazenej osoby. Vírus sa z chorého na zdravého človeka môže dostať aj do vzdialenosti dvoch metrov. Nepriamo sa môže človek dostať do styku s vírusom tak, že sa napríklad dotkne rukou kľučky alebo predmetu, ktorého sa predtým dotýkal človek chorý na chrípku a fúkal si povedzme nos,“ vysvetľuje Katarína Francisciová z RÚVZ Banská Bystrica. Chrípka sa prejavuje zvýšenou teplotou, bolesťami kĺbov, hlavy, hrdla, zimnicou, hnačkami a vracaním. Predísť týmto príznakom sa dá dodržiavaním správnej životosprávy. „Treba jesť veľa ovocia, vitamínov, obliekať sa primerane podľa počasia, dostatočne vetrať a takisto si treba dopriať kvalitný spánok. Počas chrípkovej sezóny by sme sa nemali zdržiavať v spoločnosti väčšieho počtu ľudí a mali by sme si dôkladne umývať ruky,“ radí Francisciová.

Jedným z riešení ako predísť chrípke môže byť aj včasné očkovanie. „V súčasnosti máme k dispozícii očkovaciu látku na túto chrípkovú sezónu. Oproti minulým rokom však obsahuje aj vírusy pandemickej chrípky AH1N1, AH3N3 a B, aby sa predišlo prípadným ochoreniam ako tomu bolo minulý rok,“ vysvetľuje Mária Avdičová, epidemiologička z RÚVZ v Banskej Bystrici. Momentálne majú slovenské lekárne k dispozícii približne 700 tisíc kusov týchto vakcín. Odborníci odporúčajú nechať sa zaočkovať v období od polovice októbra do konca novembra. „Vtedy je to najvhodnejšie, pretože vakcína by mala v tele človeka vydržať zhruba 6 mesiacov, teda do jari. Koncom marca, začiatkom apríla totiž očakávame druhú vlnu chrípky a aj v tomto období by teda mala byť vakcína ešte účinná,“ uzatvára Avdičová.

moo Foto: novinky.cz

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM