Katarína Reiterová Rôzne

Cirkev ani obec na opravu súsošia nemajú. Pomôže sponzor

Súsošie Golgoty v Hodruši-Hámroch, na ktoré sa zrútila vo februári pod ťarchou snehu plechová strieška, sa už čoskoro dočká opravy. Rekonštrukcia súsošia, ktorého majiteľom je rímskokatolícka cirkev, by mala stáť do 5000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Cirkev ani obec na opravu súsošia nemajú. Pomôže sponzor
Foto: Katarína Reiterová

Tieto finančné prostriedky na jeho opravu poskytne sponzor. Starosta obce Hodruša-Hámre Jozef Uram uviedol, že obec si dala na rekonštrukciu vyhotoviť tri cenové ponuky. „Potom sme si s pánom farárom sadli a vybrali cenovú ponuku od reštaurátora, ktorá bola najlacnejšia a spĺňala všetky podmienky,“ doplnil.

Celá rekonštrukcia by vyšla na 70 000 eur

Reštaurátor by sa mal prísť pozrieť na súsošie v priebehu tohto týždňa. Najskôr sa však musí vykonať pamiatkový prieskum, reštaurátor si potom zvolí postup opravy a ten mu musí schváliť Pamiatkový úrad. Ako vysvetlil Uram, reštaurátor by mal dať súsošie do pôvodného stavu, ako bolo pred zrútením. „Nepôjde však o kompletnú pamiatkovú rekonštrukciu, keďže tá by stála až 70 000 eur a na tú nie sú finančné prostriedky,“ dodal. Starosta predpokladá, že súsošie by mohlo byť opravené cez letnú sezónu.

Súsošie poškodil sneh

Plechová strieška, ktorá chránila súsošie Golgoty v Hodruši-Hámroch, 15. februára neuniesla nápor snehu a zrútila sa naň. Úplne zničené sú dva z troch krížov a socha Panny Márie. Farár žarnovickej farnosti, do ktorej spadá aj obec Hodruša-Hámre, Branislav Koppal pred časom uviedol, že farnosť je v podstate odkázaná na pomoc obce, a preto je veľmi vďačná obci a starostovi, že opravu tohto súsošia berie ako záležitosť obce.

Súsošie Golgoty pochádza z polovice 19. storočia a ľudia ho postavili v období, keď boli uchránení od moru a cholery. Išlo o tradičný spôsob prejavu vďaky Bohu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM