Martin Károly Rôzne

CITROËN DS4, auto so širokými schopnosťami…

CITROËN DS4 sa začne predávať v druhom štvrťroku 2011 a obohatí jedinečnú líniu DS. Tento mimoriadne emotívny výtvor, ktorý je novým potvrdením sloganu Créative Technologie, sa po prvý raz predstaví na parížskom autosalóne.

CITROËN DS4 dostal veľmi silnú výzbroj v oblasti štýlu, vzrušujúcich tvarov, architektúry a spracovania. Je to vozidlo so širokými schopnosťami a s ambíciou jednoznačne odpovedať na čoraz širšie požiadavky zákazníkov a zároveň ich uspokojovať stále dynamickejšími jazdnými vlastnosťami.

  • Jedinečný vzhľad

CITROËN DS4 spája výrazové prvky z viacerých automobilových segmentov a spája ich do jedinečného a nevšedného celku. Jeho nová silueta prináša spojenie dynamiky a exkluzivity s kompaktnými rozmermi a úžitkovými vlastnosťami. CITROËN DS4 so svojou dĺžkou (4,27 m), jemne zdvihnutou karosériou a napnutými líniami evokuje štýlové a emotívne vozidlo s nevídanými jazdnými vlastnosťami.

  • Nová vízia automobilovej dynamiky

Výrazné a exkluzívne vozidlo CITROËN DS4 prináša nové zážitky za volantom automobilu, ktoré majú viesť k stále väčšiemu potešeniu z vlastníctva takéhoto druhu vozidla. Nový cestovateľský zážitok sprostredkúva aj na mieru vytvarované miesto vodiča, ktoré v spojitosti s panoramatickým čelným sklom prináša nevídaný výhľad z vozidla a intenzívnejšie spája posádku s okolitou krajinou. Prepracované jazdné vlastnosti nadväzujú na vzhľad auta a aj vďaka nim CITROËN DS4 vyzýva vyraziť a spoznávať krajinu.

  • Jasná výzva: spojiť kreativitu, dynamiku a exkluzivitu s úžitkovými vlastnosťami

CITROËN DS4 je s dĺžkou 4,27 m, šírkou 1,81 m a výškou 1,53 m, nesporným kompaktným vozidlom. Popri tom sa snaží prijať a pokoriť vážnu výzvu: spojiť úžitkové a viacúčelové vlastnosti s dynamicky tvarovanou karosériou. Hodenú rukavicu sa podarilo zdvihnúť a odpovedať tromi plnohodnotnými miestami v druhom rade sedadiel, na ktoré sa dostaneme cez dvere, ktoré perfektne splývajú s karosériou, úžitkové vlastnosti podporuje veľký batožinový priestor a viacero odkladacích možností.

  • Vyzývavo rafinované

CITROËN DS4 si svojou impozantnou siluetou vydobýja prirodzený rešpekt. Sedadlá s koženým poťahom, prístup svetla na predné aj zadné sedadlá, chrómované doplnky – všetko sa podriadilo jednotnému zážitku z luxusu bez ohľadu na to či sa na auto pozeráte zvonka alebo znútra.

VÝNIMOČNÁ A MOHUTNÁ ARCHITEKTÚRA VOZIDIEL LÍNIE DS

Jedinečná silueta

Dizajnéri odviedli pri vytváraní vzhľadu vozidla CITROËN DS4 naozaj veľký kus práce, pričom sa inšpirovali tými najvzrušujúcejšími a najžiadúcejšími prvkami, aby vytvorili nový koncept vozidla. Odvážne spája doteraz rozporuplné a protichodné prvky. Marc Pinson, vedúci dizajnér projektu: „Nová interpretácia dizajnovýc prvkov je kľúč, ktorý otvára nové perspektívy a prináša konkrétne a vzrušujúce odpovede na otázky individuálnej mobility budúcnosti“. Už prvý pohľad na prednú časť vozidla CITROËN DS4 jasne potvrdí príslušnosť k samostatnej línii. Použitie dvojitého šípu na maske chladiča, podčiarknuté logom línie DS na kapote a svetlovodivé diódy viditeľné vo dne aj v noci, zvýrazňujú exkluzívny charakter. Bočnému pohľadu na vozidlo dominuje chrómový pásik pod zatmavenými bočnými sklami a dotvárajú ho výrazné blatníky, pod ktoré sa zmestia veľké kolesá s priemerom až 19 palcov. Na tomto mohutnom základe stojí strecha s napätými líniami, ktoré podporujú dynamický vzhľad vozidla. Zadná časť vozidla CITROËN DS4 uzatvára exkluzivitu vzhľadu vozidla. Aj keď je mohutná a svalnatá, rešpektuje exkluzivitu, ktorú prináša samostatná línia značky. Napríklad aj tým, že spodná časť nárazníka dostala chrómové prvky a zadné svetlá majú horizontálne diódové svetlovody v jedinečnom bumerangovitom tvare, ktoré ich zvýrazňujú vo dne aj v noci.

Interiér vytvarovaný na mieru

Dynamický, výrazný a premyslený exteriér vozidla CITROËN DS4 sa preniesol aj do interiéru: palubná doska je orientovaná na vodiča a vystupujú z nej kruhové výduchy vzduchu orámované chrómovanými ozdobnými prvkami. Členitá palubná doska sa vyznačuje vyľmi vysokou kvalitou na dotyk, za čo vďačí použitiu zmäkčených materiálov s charakteristickou povrchovou úpravou. Interiéru dominuje panoramatické čelné sklo, ktoré končí tmavým pásom a tým pádom vytvára na palube kontrastné svetelné podmienky. CITROËN DS4 sa dodáva s panoramatickým čelným sklom, ktoré poskytuje výhľad smerom nahor až v 45-stupňovom uhle. Panoramatické čelné sklo spojené s mierne zdvihnutým sedením vodiča umožňuje výrazne lepší výhľad z vozidla, čo ocenia vodiči predovšetkým počas jazdenia v meste, keď je často chaotická a neprehľadná dopravná situácia. Zmyslom navyše poskytuje jedinečný zážitok: vďaka panoramatickému čelnému sklu sa interiér CITROËNU DS4 doslova kúpe v jemnom svetle, ktoré zvýrazňuje každú farbu a každý materiál interiéru. Vodič aj spolujazdec majú k dispozícii pevnú zaťahovaciu roletu, ktorou si môžu zatieniť interiér pred oslňovaním.

Rafinovanosť, kvalita spracovania spolu so širokou ponukou farieb a materiálov podčiarkujú starostlivosť, s akou vznikal každá jedna časť interiéru. Záujemca o CITROËN DS4 si môže vybrať spomedzi piatich kombinácií kožených poťahov sedadiel, medzi ktorými nechýba ani dvojfarebná kombinácia. V najvyššej výbave sa CITROËN DS4 dodáva s plnokoženým čalúnením, ktoré sa dostalo aj na výplne dverí, palubnú dosku a predné sedadlá. Stredná časť sedadiel vizuálne pripomína tvar segmentov náramkových hodiniek, zatiaľ čo bočné časti sedadiel zdobia prešívania, ktoré zdôrazňujú hodnotný a svalnatý pocit z celého vozidla. Dodatočný pocit luxusu vytvárajú chrómové aplikácie na kruhových koncovkách výduchov vzduchu, na prístrojovej doske a na niektorých ovládacích prvkoch na stredovej konzole. Starostlivosť a zameranie na každý, aj najmenší detail, definitívne radí vozidlo CITROËN DS4 do exkluzívnej a dynamickej spoločnosti. Potvrdzujú to aj hliníkové pedále, kožený poťah na madlách dverí či náladové osvetlenie interiéru.

GÉNY PLNÉ DYNAMIKY A OBRATNOSTI

CITROËN DS4 prináša nový pohľad na dynamiku. Jej prvým dôkazom je vyššie položená, mohutná a svalnatá karoséria. Jazdné vlastnosti sú v úplnej zhode s tým, čo na prvý pohľad sľubuje vzhľad karosérie.

Nová vízia automobilovej dynamiky

Jazdné vlastnosti modelového radu CITROËN DS4 sú v zhode s pocitom obratnosti a stability, ktorý vyvoláva pohľad na tvar karosérie. Zaradenie vozidla CITROËN DS4 uprednostňuje dynamické jazdné vlastnosti, čo poteší klientov, hľadajúcich auto, ktoré im prinesie silné zážitky. Jérémie Maestracci, vedúci projektu CITROËN DS4, sa na túto tému vyjadril nasledovne: „V plnej miere sme sa zamerali na to, aby sme vodičovi poskytli také jedinečné jazdné vlastnosti a ovládateľnosť vozidla, aby mal pocit, že kontakt medzi vozidlom a vozovkou sprostredkúvajú práve končeky jeho prstov“.

CITROËN DS4 vyvoláva pocit, akoby bol prilepený na vozovke a za každých okolností tým dodával vodičovi aj posádke pocit absolútneho bezpečia. Podvozok pracuje s prednou nápravou typu pseudo McPherson, vzadu sa o vedenie kolies stará vlečná náprava. K tomu sa pridáva elektrohydraulické riadenie, špeciálne zladené s charakterom vozidla. Podvozok dostal také naladenie, aby čo najlepšie spojil schopnosť filtrovať nerovnosti a obratnosť na najvyššej úrovni.

CITROËN DS4 dostal, v závislosti od motorizácie, veľké predné kotúčové brzdy (s priemerom 340 mm) a v sériovej výbave sa nachádzajú všetky podstatné systémy na kontrolu brzdenia (elektronické rozdeľovanie brzdnej sily, pomocník pri núdzovom brzdení), nevyhnutnej elektronickej pomoci (inteligentná kontrola trakcie) ako aj strážcovia trajektórie (ABS, ESP), zariadenia, ktoré optimálne kontrolujú vozidlo aj v tých najnáročnejších situáciách.

Vozidlo tejto samostatnej exkluzívnej línie dostane už od začiatku predaja dva naftové motory vybavené filtrami pevných častíc, ktoré spĺňajú normu Euro V: HDi 110 (dostupný vo verzii e-HDi) a HDi 160, ako aj tri benzínové motory, ktoré taktiež spĺňajú podmienky emisnej normy Euro V a vznikli v spolupráci s automobilkou: VTi 120, THP 155 a navyše aj nový motor THP 200. Posledná spomínaná verzia vychádza z motora s objemom 1,6 l a vyznačuje sa tým, že dodáva veľmi vysoký výkon 147 kW (200 k) a krútiaci moment 275 Nm už od 1 700 ot./min., pričom do ovzdušia vypustí iba 149 g CO2 na kilometer jazdy! Všetky motory sa dodávajú s manuálnymi alebo robotizovanými šesťstupňovými prevodovkami.

Konštruktéri sa venovali aj maximálnemu možnému odhlučneniu vozidla, aby sa k pasažierom nedostávali neželané zvuky a počuli iba to, čo je v súlade s celkovým naladením vozidla. Aby sa do vozidla dostalo minimum rušivých zvukov, konštruktéri sa zamerali na ich potlačenie čo najbližšie pri mieste ich vzniku pri práci motora, aerodynamiky alebo náprav: vrstvené panoramatické čelné sklo dostalo tlmiacu fóliu, na karosériu, dvere a do motorového priestoru sa dostali tlmiace materiály, ktoré sa doteraz objavovali iba vo vozidlách nemeckých značiek, Špeciálne tlmiace materiály, ktoré pohlcujú zvuk od náprav sa dostali aj do blatníkov.

Vozidlo vyžarujúce rešpekt

Vozidlo vyvoláva rešpekt okolia svojimi proporciami, kvalitou spracovania, dynamickými výkonmi, ale aj serióznosťou, s akou pristupuje k minimálnemu dopadu na životné prostredie. 

  • CITROËN DS4 dostal mikrohybridnú technológiu  e-HDi, ktorá bude s motorom HDi 110 ch k dispozícii od začiatku predaja. Jedinečnosť systému pramení zo spolupráce a kombinácie viacerých technológií: motora HDi, jednej z najvýkonnejších pohonných jednotiek na trhu; systému Stop&Start, ktorý umožňuje okamžité zastavenie motora v každej situácii, keď vozidlo stojí (červená na semaforoch, dopravné zápchy…) s alternátorom druhej generácie a systému e-booster, ktorý umožňuje okamžité naštartovanie motora (0,4 s); elektronický systém riadenia alternátora umožňuje rekuperáciu energie počas brzdenia. K tomu všetkému sa pridáva robotizovaná šesťstupňová prevodovka s optimalizovanými prevodovými pomermi.

Pokiaľ motor stojí, všetky podstatné prvky zamerané na komfort (klimatizácia, rádio…) a pomoc vodičovi (riadenie, ESP…) dostávajú energiu z batérií. Táto inovácia znižuje v mestskej premávke spotrebu paliva a emisie motora HDi až o 15 %.

  • CITROËN DS4 vznikal ako vozidlo s minimálnym dopadom na životné prostredie a maximálnym využitím ekologických materiálov. Ide predovšetkým o prvotné materiály, z ktorých sa skladá vozidlo. Tie sú prírodného pôvodu a tým pádom aj plne recyklovateľné. CITROËN DS4 má približne 15%-ný podiel ekologických materiálov, čo predstavuje 200 kg všetkých plastických materiálov na vozidle.
  • CITROËN DS4 sa zameriava aj na minimalizáciu ekologických dopadov aj tým, že automobilka sa snaží vyrábať vozidlá procesmi, ktoré majú čo najmenší vplyv na okolitý ekosystém. Práve preto sa bude CITROËN DS4 vyrábať vo fabrike vo francúzskom meste Mulhouse, ktorá dostala niekoľko ocenení za ochranu životného prostredia. Už niekoľko rokov sa fabrika snaží znižovať svoje dopady na životné prostredie najmä tým, že pri výrobe automobilov znižuje spotrebu elektriny a vody na každé vyrobené vozidlo: množstvo vypusteného CO2 sa za posledných 30 rokov štrnásťnásobne znížilo (9,5 m3/vozidlo v roku 2009), emisie organických plynov poklesli za desať rokov na desatinu množstva.

KAŽDODENNÉ POTEŠENIE

CITROËN DS4 chce otvoriť nové automobilové svety, sprístupniť nové využitie automobilu a vytvoriť nový prístup k vízii automobilovej dynamiky. S dĺžkou 4,27 m, šírkou 1,81 m a výškou 1,53 m je CITROËN DS4 nepochybne kompaktným vozidlom. Zároveň sa podujal naplniť nezvyčajnú výzvu: spojiť variabilitu a úžitkové vlastnosti s automobilom s dynamickou siluetou. Dynamicky tvarované vozidlá boli častým terčom kritiky pre horší prístup na zadné sedadlá, čomu sa chce CITROËN DS4 vyhnúť použitím dverí, ktoré presne sadnú do tvaru vozidla. Kľučky zadných dverí sa objavia až po stlačení tlačidla zakomponovaného do rámu dverí. Optimalizácia tvaru zadných dverí umožnila menšiu a tým pádom aj ľahšiu konštrukciu predných dverí, čo zjednodušuje manipuláciu s nimi pri konštrukcii aj samotnej manipulácii.

Medzi ďalšie výhody vozidla CITROËN DS4 v oblasti variability interiéru patrí aj batožinový priestor. S objemom 370 litrov podľa metodiky VDA sa môže batožinový priestor vozidla CITROËN DS4 porovnávať s akýmkoľvek tradičným vozidlom nižšej strednej triedy. CITROËN DS4 sa vyznačuje viacerými odkladacími priestormi, ktoré uľahčujú život na palube: osvetlená schránka pred spolujazdcom, vrecká vo dverách, do ktorých sa zmestí fľaša s objemom 1,5 l, zásuvka pod sedadlom spolujazdca. CITROËN DS4 vybavený šesťstupňovou robotizovanou prevodovkou ťaží z mohutnej stavby stredového tunela, ktorý konštruktéri využili ako miesto s bohato dimenzovanými odkladacími priestormi. Prvý, osvetlený a klimatizovaný, pojme 4 pollitrové fľaše a obsahuje aj viacero možností pripojenia externých zdrojov hudby: zásuvku typu Jack, USB zásuvku, ako aj zásuvku na 12 V. Zásuvka na 230 V sa nachádza pod veľkou posuvnou lakťovou opierkou.

CRÉATIVE TECHNOLOGIE NA PALUBE

Vzhľadom na dizajn a jazdné výkony sa nenechala zahanbiť ani výbava interiéru vozidla CITROËN DS4, ktorá zahŕňa viacero inovatívnych a funkčných prvkov, obsiahnutých pod označením Créative Technologie, navrhnutých na spríjemňovanie života vodiča a všetkých cestujúcich.

Prvky výbavy Créative Technologie…** **Na palube vozidla CITROËN DS4 sa musia cestujúci cítiť akoby cestovali prvou triedou, preto majú k dispozícii viacero prvkov výbavy ako napríklad:

  • audiosystém, ktorý obsahuje program na priestorovú úpravu zvuku. Tento nový systém zabezpečuje rovnomerné pokrytie interiéru vozidla zvukom z audiosústavy;
  • masážne predné sedadlá s elektricky nastaviteľnou bedrovou opierkou pre vodiča a predného spolujazdca;
  • možnosti individuálneho nastavenia, s ktorými sa bežne nestretnete. Vodič si môže zvoliť prostredia, ktoré bude vládnuť na palube. Pre zvukové upozornenia a výstrahy si môže zvoliť zo štyroch druhov polyfonických zvukov (Classic, Crystal symphony, Jungle fantasy, Urban rythmik), klimatizácia môže pracovať v troch režimoch rýchlosti ventilátora (mierna, stredná, vysoká) a podsvietenie prístrojovej dosky sa dá nastaviť v spektre od bielej až po modrú.

Najčastejšie používané ovládacie prvky sú v dosahu vodiča bez toho, aby musel pustiť volant z ruky či odtrhol zrak od vozovky. Navyše v noci uľahčuje orientáciu aj podsvietenie tlačidiel s piktogramami.

… a zariadenia slúžiace pokojnej jazde Keďže radosť z jazdy nerozlučne dopĺňa pokoj a pocit istoty, nájdete na palube vozidla CITROËN DS4 aj tieto prvky:

  • CITROËN eTouch. Ide o zariadenie, ktoré buď automaticky alebo na pokyn vodiča zrealizuje núdzové volanie a na základe zabudovanej SIM karty (v závislosti od krajiny bezplatne a 24 hodín denne, 7 dní v týždni) aktivizuje a navedie záchranné zložky na presné miesto, kde sa práve nachádza vozidlo, čo v prípade nehody výraze urýchli zásah;
  • predné hmlové svetlomety s funkciou statického osvetľovania zákrut a križovatiek. V zákrutách či na križovatkách sa toto zariadenie postará o výrazné zlepšenie osvetlenia prechádzaného úseku tým, že v závislosti od uhla natočenia volantu zväčší uhol svetelného lúča až na 75° vpravo a vľavo od vozidla. Zariadenie sa spúšťa automaticky v momente, keď vodič spustí smerovku, prípadne keď natočí volant o viac ako 60°;
  • systém monitorovania mŕtveho uhla. Zariadenie pracuje na rovnakom princípe ako parkovacie senzory a pri rýchlosti 12 až 140 km/h monitoruje pomocou štyroch ultrazvukových snímačov priestor po strane vozidla a za vozidlom. Pomocou piktogramu v spätnom zrkadle následne upozorňuje vodiča na prítomnosť ďalšieho vozidla v mŕtvom uhle, čo je zóna nachádzajúca sa 5 metrov za zadným nárazníkom a 3,5 metra vedľa vozidla.
  • nastaviteľný tempomat/obmedzovač rýchlosti, do ktorého si v stojacom vozidle možno naprogramovať až 5 rýchlostí. Za jazdy sa potom dajú jednoducho vyvolať z pamäte a tým vodičovi počas cesty zjednodušujú dodržiavanie rýchlostných predpisov.

Servis na najvyššej úrovni

Majitelia vozidla CITROËN DS4 si môžu užívať výhody služby CITROËN FREEDRIVE, ktorá sa spustila so začiatkom predaja modelového radu CITROËN DS3. Ide predovšetkým o záruku absolútnej spokojnosti, ktorá okrem bezplatných servisných úkonov zahŕňa aj bezplatné celkové čistenie vozidla. CITROËN FREEDRIVE okrem iného znamená aj to, že vodič bude mať v prípade akejkoľvek poruchy znemožňujúcej ďalšie pokračovanie v ceste k dispozícii ďalší dopravný prostriedok, ktorý bude čo najviac vyhovovať jeho potrebám. Takisto dostane náhradné vozidlo na čas, kedy bude jeho CITROËN DS4 v servise na pravidelnej prehliadke či inom zásahu.

Upozornenie: správa obsahuje komerčné informácie

Citroen DS4
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM