Martin Károly Iné športy

Cyklisti na domácej pôde: Majstrovské tituly im neunikli

Vrcholným podujatím sezóny 2012 boli pre žiarskych cyklistov Majstrovstvá Slovenskej republiky v cestnej cyklistike mládeže, ktorých organizátorom bol domáci žiarsky Cyklistický klub. Zahviezdil Adriana Foltán, Juraj Bellan a David Zverko.

V sobotu 4.8.2012 bola v popoludňajších hodinách odštartovaná časovka jednotlivcov na trati Lovča – Dolná Ždaňa – Lovča. Pretek sa išiel ako Cena Primátora mesta Žiar nad Hronom . Kategórie mladších žiakov, starších žiakov a kadetov absolvovali časovku na 10km a kategória juniorov na 20km. Pre kategóriu juniorov sa pretek išiel ako ďalšie kolo Slovenského pohára, pretože ich šampionát už prebehol v Púchove na Spoločných Majstrovstvách Slovenskej a Českej republiky . Teda nezápolili o majstrovské tituly, ale len o body do extraligy. [color=#cc0000]­[size=14] Žiarčania zažiarili vo všetkých kategóriách[/si­ze][/color]
Za slnečného a extrémne horúceho počasia sa na trať vydali ako prvý mladší žiaci. Favoritom v tejto kategórii bol vedúci pretekár priebežného poradia Slovenského pohára Štefan Michalička z CyS Žilina. Ten na trati odviedol maximum, potvrdil svoje kvality a časom 15:44 zaslúžene zvíťazil.

Nádeje žiarskej cyklistiky obsadili Matúš Černek šieste, Matúš Valuška ôsme , Adam Foltán jedenáste a Tomáš Kamenský šestnáste miesto.

[blockquote]V ka­tegórii starších žiakov bol favoritom vedúci pretekár priebežného poradia Slovenského pohára domáci Adrian Foltán. Po vynikajúcom výkone na trati Foltán časom 13:56 bezpečne zvíťazil a zaslúžene sa stal Majstrom Slovenska v tejto disciplíne.[/bloc­kquote]

Aj ostatní žiarski starší žiaci podali výkon na hranici svojich možností a obsadili Henrich Hasch ôsme, Matej Foltán deviate , Ján Gajdošík trináste a Jakub Varhaňovský pätnáste miesto.

[blockquote]V ka­tegórii kadetov sa prekvapenie nekonalo. Víťazstvo a titul Majstra republiky si časom 13:35 odniesol favorizovaný domáci pretekár Juraj Bellan

[color=#cc0000]­[size=14]Zver­ko mal problémy s bicyklom[/si­ze][/color] Vynikajúci výkon v etape pravdy podali aj ostatní žiarsky kadeti, keď obsadili Matej Truban štvrté, Nicolas Jelža piate a Kristián Zimány šieste miesto. V kategórii juniorov, ktorí absolvovali časovku na 20km si prvenstvo odniesol časom 25:39 úradujúci Majster republiky Mário Daško z TJ Slávia ŠG Trenčín. Jediný zástupca žiarskej cyklistiky v tejto kategórii talentovaný David Zverko po technických problémoch na bicykli obsadil konečné ôsme miesto.

V nedeľu 5.8.2012 bola na programe mládežníckeho šampionátu druhá disciplína a to cestný pretek jednotlivcov. Pretek sa išiel ako Cena Slovalca. Majstrovská trať viedla členitým terénom z obce Lutila v smere na Lovčicu – Trubín , časť Dérerov Mlyn, Janovu Lehotu, Kosorín, Slaskú do cieľa v Lutile.

Aj v nedeľu pretekali cyklisti v slnečnom až extrémne horúcom počasí. Kategória mladších žiakov absolvovala pretek na jeden okruh v celkovej dĺžke 23km. Prvenstvo si v tejto kategórii odniesol opäť Štefan Michalička z Cys Žilina. Žiarsky mladší žiaci obsadili Adam Foltán nepopulárne štvrté miesto , Matúš Valuška desiate, Matúš Černek jedenáste a Tomáš Kamenský šestnáste miesto. Kategória starších žiakov absolvovala dva okruhy, teda trať dlhú 46km.

[blockquote]Maj­strom Slovenska v tejto kategórii sa stal Tomáš Person z CyS Žilina, ktorý v záverečnom špurte zdolal domáceho Adriana Foltána, ktorý k zlatej z časovky pridal striebro z cesty a stal sa tak najúspešnejších žiarskym cyklistom na domácom šampionáte

Ostatní žiarsky starší žiaci obsadili po bojovnom výkone Henrich Hasch deviate, Matej Foltán štrnáste, Ján Gajdošík osemnáste a Jakub Varhaňovský devätnáste miesto.

V kategórii kadetov, ktorí absolvovali trať dlhú 69km putoval titul Majstra Slovenska do Žiliny zásluhou Michala Bušfyho. Vynikajúci výkon na trati podal opäť domáci Juraj Bellan, ktorý na trati hýril aktivitou a v záverečnom špurte vybojoval bronz. Vo vedúcej skupine v záverečnom špurte obsadili Nicolas Jelža desiatea Kristián Zimány dvanáste miesto. Matej Truban so stratou 01:12 min. na víťaza obsadil sedemnáste miesto.

[blockquote] Kategória juniorov absolvovala štyri okruhy, teda 92km. Po vydarenom úniku trojčlennej skupiny v zložení Mário Daško TJ Slávia ŠG Trenčín, Ľuboš Malovec Olympik Trnava a domáci David Zverko si prvenstvo v záverečnom špurte odniesol Malovec pred Daškom a Zverkom.[/bloc­kquote]

[color=#cc0000]­[size=14]Žiar­čania budú reprezentovať[/si­ze][/color] Organizátorovi mládežníckeho šampionátu Mestskému športovému klubu – Cyklistickému klubu Žiar nad Hronom sa podarilo zorganizovať pekné podujatie v okolí Žiaru nad Hronom, ktoré sa zaobišlo bez pádov a zranení. Prinieslo viacero vynikajúcich výkonov a radosť z cyklistiky. Tento šampionát by však nebolo možné zorganizovať bez podpory sponzorov a nadšencov cyklistiky. Mestský športový klub – Cyklistický klub Žiar nad Hronom touto cestou chce vyjadriť poďakovanie spoločnosti Slovalco, a.s. ako aj mestu Žiar nad Hronom, Polícii, Hasičskému zboru, Technickým službám mesta Žiar nad Hronom, obci Lovča a Lutila, ako aj všetkým, ktorí sa pričinili o úspešné zvládnutie Majstrovstiev Slovenska v cestnej cyklistike mládeže.

[blockquote]Ihneď po skončení šampionátu zasadala komisia SZC, ktorá nominovala na Medzinárodné etapové preteky 27. ročník Rad Jugendtour v rakúskom Bad Tatzmansdorf ( neoficiálne Majstrovstvá Európy ) v dňoch 12.- 17.8.2012 šesticu kadetov, ktorí budú pod vedením trénera Františka Sitoru reprezentovať Slovenskú republiku na tomto významnom podujatí. V nominácii je až trojica Žiarčanov a to David Zverko , Juraj Bellan a Kristián Zimány. Do nominácie sa bohužiaľ nevmestil Nicolas Jelža, ktorý je prvým náhradníkom. Budeme chlapcom držať palce, aby tentokrát doviezli ružový dres až do cieľa.[/blockquote]

František Sitora

cyklisti zh
15
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM