Martin Károly Iné športy

CYKLISTIKA: Bellan na slovensko- českom šampionáte ako druhý!

v Novej Dubnici a Dubnici nad Váhom zišli všetci najlepší cyklisti zo Slovenska a Česka, aby si zmerali svoje sily na spoločnom národnom šampionáte v cestnej cyklistike. Žiarsky tím reprezentovali dvaja pretekári. Bellan obsadil medzi juniormi 2. miesto.

Ilustračný obrázok k článku CYKLISTIKA: Bellan na slovensko- českom šampionáte ako druhý!
Zdroj: Dnes24.sk

Nechýbal ani Sagan

Termín spoločných majstrovstiev Slovenskej a Českej republiky v cestnej cyklistike je daný Medzinárodnou cyklistickou úniou (UCI ), kedy aj ostatné krajiny usporadúvajú svoje národné majstrovstvá. Na štarte tohtoročného šampionátu sa prezentovali takmer všetky súčasné svetové hviezdy cyklistiky z oboch krajín, akými sú Peter a Juraj Saganovci, Peter a Martin Velitsovci , Jan Bárta, či Jaroslav Kulhavý. Preteky boli zaujímavé aj tým, že sa konali len týždeň pred štartom najväčších cyklistických pretekov na svete „Tour de France“ a bolo veľmi pravdepodobné, že na najprestížnejšom podujatí sveta sa na štarte objavia spomenutý profesionáli. Hviezdy svetového peletónu prišli povzbudiť tisícky fanúšikov a pretekári sa im za to odvďačili výbornými výkonmi s očakávaným koncom najmä na slovenskej strane.

Na tomto významnom podujatí sa mali možnosť predstaviť aj dvaja juniori MSK Ziar nad Hronom, talentovaný Juraj Bellan a nováčik Lukáš Janespal. Obaja nastúpili na štart juniorov v disciplínach časovka jednotlivcov a cestný pretek jednotlivcov s hromadným štartom.

Vo štvrtok 20.6.2012 bola na programe spoločného šampionátu časovka jednotlivcov juniorov, ktorá viedla z Mierového námestia v Novej Dubnici smerom na Nemšovu – Bolešov – Dubnicu nad Váhom späť do Novej Dubnice v celkovej dĺžke 20,5km. Profil časovky bol mierne zvlnený no sprevádzaný nepríjemným vetrom.

Časom 28:35,27 si prvenstvo odniesol pretekár CyS Zilina Tomáš Harag pred skvele pripraveným Jurajom Bellanom z MSK Ziar nad Hronom, ktorý dosiahol čas 28:45,82 . Tretia priečka patrila pretekárovi TJ Slávia SG Trenčín Milanovi Holomekovi , ktorý dosiahol čas 29:04,31.

V časovke Elite, ktorá sa išla na 41km ani tak nešlo o to, či v rámci SR vyhrajú Velitsovci, ale o to, kde sa umiestnia Slováci v porovnaní s Čechmi. Náš najlepší časovkár Peter Velits ( Omega Pharma – Qiuck Step) sa síce stal Majstrom Slovenska no za susedom z Česka Janom Bártom z tímu ( NetApp ) zaostal o 27 sekund.

V sobotu 22.6.2013 bol na programe šampionátu cestný pretek juniorov na 118,4km. Preteky štartovali v obci Hrabovka pri Trenčíne , kde bol aj cieľ . Náročný 14,8km dlhý okruh sprevádzaný extrémnym teplom absolvovali juniori 8×. Profil cestného preteku bol zvlnený s náročným stúpaním na Hrabovku a následným prudkým technickým zjazdom.

Výborný výkon Bellana aj napriek zraneniu

Aj v tomto preteku potvrdil pretekár MSK Ziar nad Hronom Juraj Bellan výbornú pripravenosť na šampionát a po perfektnom výkone na trati obsadil pekné druhé miesto a získať svoju druhu striebornu medailu na šampionáte. Výkon Juraja Bellana je o to cennejší, že po nepríjemnom páde a zranení na pretekoch Svetového pohára „ Course de la Paix“ sa v priebehu šiestich týždnov dokázal dať dokopy a vrátiť do pelotonu výborne pripravený.

Titul Majstra Slovenska v cestnom preteku juniorov putoval opäť do Žiliny zásluhou dobre zvládnutého špurtu Martina Dubena. Lukáš Janespal pre zdravotné problémy pretek nedokončil.

Kategória Elite absolvovala trať dlhu 198km. Na preteky sa prišlo pozrieť množstvo fanúšikov a očakávalo sa čo vymyslí peletón aby sa „striasol“ Petra Sagana ( Team Cannondale). Prekvapenie sa nekonalo a po 198km prišiel na zaplnený futbalový štadion v Dubnici nad Váhom ako prvý Peter Sagan a tešil zo svojho už tretieho titulu národného šampióna.

Pekné počasie, fantastická divácka kulisa, veľké počty štartujúcich, výborná úroveň, dokonalé zabezpečenie podujatia, to všetko z tohto cyklistického sviatku spravili vynikajúce podujatie. Zažili sme v Novej Dubnici a Dubnici nad Váhom fantastický týždeň svetovej cyklistiky. Diváci aj pretekári si naozaj užívali túto skvelú atmosféru, pretože cyklistika je len jedna a tá cestná je takou čerešničkou na torte rodiny cyklistov. Teší nás, že aj žiarska cyklistika mala na týchto superlatívoch svoj podiel,“ konštatuje na záver František Sitora, tréner žiarskych cyklistov.

CYKLISTIKA: Bellan na slovensko- českom šampionáte ako druhý!
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM