Martin Károly Kultúra

D.STREHOVÁ: Festival amatérskych filmov vyhrali príbehy z "Divokého západu"

Dolná Strehová 25. júla - Krátky osemminútový hraný film HIW II. autorov Ivana Vredíka a Štefana Plevu z domáceho klubu Urticafilm Žihľava získal hlavnú cenu - Zlatú rúru na jubilejnom 20. ročníku festivalu Hraný amatérsky humor (HAH), ktorý sa konal

„Film získal najviac hlasov spomedzi asi 200 divákov, ktorí prišli do miestneho kultúrneho domu na súťažnú projekciu,“ povedala TASR Ivana Lešková z Hontiansko-ipeľského osvetového strediska vo Veľkom Krtíši. Víťazná snímka je poskladaná z krátkych humorných príbehov z „Divokého západu“.

Strieborná rúra putuje do českého Chebu. Získal ju Dan Černý za animovaný film s názvom Zuby. Bronzovú rúru dostal Dušan Dojčiar z Haliča za minútový film Keď ide o život… Ceny sú podobne ako celý festival ladené humorne a vyrobené sú z umelohmotných vodovodných rúr. Zároveň s hlavnými cenami udelili organizátori aj Cenu poroty, Cenu starostu obce D. Strehová a Cenu FK Urtica.

Organizátori svojho druhu jediného festivalu na Slovensku dostali do uzávierky súťaže celkove 18 krátkych hraných a animovaných filmov. Z nich bolo desať slovenských a osem českých.

Podľa Leškovej účastníci festivalu si už v piatok (23. 7.) večer pozreli v dome kultúry v D. Strehovej projekciu najúspešnejších festivalových filmov za uplynulých 20 rokov. V sobotu (24. 7.) filmári pod vedením režiséra Ivana Vredíka a kameramana Jaroslava Ondru točili v dedine spoločný krátky film, do ktorého zapojili viacero účastníkov festivalu. Pred samotnou súťažnou prehliadkou sa uskutočnil tradičný akt fajčenia fajky mieru medzi filmovými bratmi.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM